{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mladi iz BiH na Svjetskom forumu za demokratiju

F
1.12.2013. u 17:46
0
8
Mladi iz BiH na Svjetskom forumu za demokratiju
0
Mladi iz BiH na Svjetskom forumu za demokratiju
Demokratski omladinski pokret (DOP) organizirao je između 25. novembra i 1. decembra studijsku posjetu mladih Bosne i Hercegovine Vijeću Evrope i Svjetskom forumu za demokratiju koji se proteklih dana održavao u Strazburu.
Ovaj forum okuplja svjetske lidere i predstavnike Vijeća Evrope koji razmjenjuju mišljenja i ideje o budućnosti demokratije u svijetu, te o značajnijoj participaciji građana u kreiranju politika, saopćeno je iz DOP-a.

Delegacija predvođena DOP-om je sa svojih 69 učesnika bila najveća od svih delegacija koje su prisustvovale Svjetskom forumu za demokratiju, te su svi učesnici aktivno učestvovali u toku cijelog Foruma i davali svoja mišljenja na razne teme u oblasti budućnosti demokratije i digitalizacije demokratskih procesa.

Ernad Deni Čomaga je kao predsjednik organizacije također aktivno participirao u samom forumu i u svojim govorima skrenuo pazˇnju na Bosnu i Hercegovinu i implementaciju presude "Sejdić- Finci" koja je jedini slučaj gdje je Evropski sud za ljudska prava donio odluku da je jedan ustav države protivan načelima ljudskih prava.

"Savremena demokratija postaje sve transparentnija i njena digitalizacija dovodi do sve veće participacije građana u procesima donošenja odluka, nužno je da principi ljudskih prava i načela slobode budu sastavni dijelovi svih budućih procesa u pogledu reformisanja pojma demokratije", rekao je Čomaga u svom izlaganju.

"Samo učešće mladih iz BiH je snažna poruka kako domaćim liderima, tako i evropskim da mladi ljudi Bosnu i Hercegovinu vide kao sastavni dio Evrope i žele da ista postane što prije dio porodice Evropske unije", kazao je Almir Šehović, ambasador Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope sa kojim se ova delagacija i sastala u toku studijske posjete Strazburu.

Cijeli projekt studijske posjete pod nazivom "Via EU" nije podržala niti jedna vladina institucija u Bosni i Hercegovini, te su ukupni troškovi projekta samofinansirani od strane učesnika studijske posjete.

Međutim, projekt se nastavlja i naredna destinacija studijskog putovanja je Brisel i posjeta EU institucijama, saopćeno je iz uprave Demokratskog omladinskog pokreta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: