Na nivou općine
0

Mladi iz Banovića pokrenuli "Online konsultacije": Građani mogu učestvovati u kreiranju zakona

Klix.ba
Grupa mladih osoba iz Banovića pokrenula je Građansku inicijativu "Online konsultacije" na nivou općinskog vijeća u svrhu saradnje institucija vlasti sa organizacijama civilnog sektora i građanima kao jedne od temeljnih vrijednosti demokratskog društva.

Online konsultacije su inspirirane idejom eKonsultacija, platforme, koje se primjenjuju na nivou Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine.

"Online konsultacije omogućavaju funkcionalni dijalog sa predstavnicima civilnog društva i učešće građana u procesu kreiranja i provedbi javnih politika. Poštujući ove principe postavili smo se za cilj da omogućimo zainteresiranoj javnosti, organizacijama civilnog društva i građanima učešće u kreiranje i provedbe javnih politika koje su u nadležnosti institucija BiH, ne samo kroz klasične metode javnih konsultacija, već i putem interneta", kazali su iz ove organizacije.

Prvi takav primjer je saradnja sa Općinom Banovići, gdje u narednom periodu nastoje omogućiti građanima ove općine da putem interneta učestvuju u izradi nacrta i akata od javnog interesa. U narednom periodu očekuju usvajanje zakonskog okvira svoje inicijative i početak rada na online platformi.

"Naš sljedeći cilj je da nastavimo dobru praksu iz Banovića i u drugim općinama širom Bosne i Hercegovine kroz usvajanje univerzalnog zakonskog okvira i otvaranja mogućnosti apliciranja za sufinansiranje izgradnje online platforme", kazali su.

Građanska inicijativa "Online konsultacije" nastala je u procesu Akademije za mlade lidere u civilnom društvu u organizacije Fondacije Schuler Helfen Leben, koja je i glavni donator našeg projekta Online konsultacija.

Više informacija o njihovom radu potražite na Facebook stranici.