"Daruj krv/trebam krv"
113

Mladi humanitarci web platformom povezuju donore sa osobama koje trebaju krv

A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poznato je da jedna doza krvi može spasiti čak tri života, a kako bi građani što jednostavnije došli do kapljica koje život znače volonterski tim iz Gračanice i Živinica pokrenuo je humanu platformu "Daruj krv/trebam krv". Kroz web platformu povezuju darivaoce s osobama kojima je prijeko potrebna krv.

Nesiba Spahić i Muharem Šehić iz Gračanice te Almir Selimović iz Živinica kreirali su web platformu koja ima za cilj omogućiti što brži pronalazak potencijalnih darivaoca krvi onima koji je hitno trebaju da bi spasili svoj ili život svojih najmilijih.

Tim koji je radio na projektu nastojao je aplikaciju približiti svim korisnicima, a potencijalni darivaoc se registruje u bazu sa osnovnim kontakt informacijama. S druge strane potražitelj će na osnovu krvne grupe, regije i grada dobiti listu darivaoca koji zadovoljavaju te kriterije.

"Na toj listi potražilac će vidjeti ime, grad i broj telefona. Kontaktirat će potencijalnog darivaoca te objasniti situaciju i dogovoriti sa njim instituciju u kojoj darivaoc može doći i spasiti nečiji život", pojašnjavaju za Klix.ba autori platforme.

Platforma je bazirana na dvije esencijalne funkcionalnosti, odnosno registrovanje potencijalnih darivaoca – daruj krv te pretragu registrovanih darivaoca po različitim kriterijima – trebam krv.

Tim sačinjen od Nesibe Spahić i Muharema Šehića iz Gračanice te Almira Selimovića iz Živinica je volontersko-humanitarnim aktivnostima realizovao projekat, nastojeći približiti smisao aplikacije krajnjim korisnicima. Projekat su predstavili u ime Vijeća mladih Općine Gračanica, a uz podršku Gradske uprave.

“Prije tri godine sam na socijalnim mrežama ugledao apel sugrađanina. Njemu je bila hitno potrebna određena doza krvi. Krvna grupa je odgovarala mojoj, međutim, apel je objavljen dva dana prije nego što sam ugledao. Tada sam shvatio da negdje mora postojati kontakt informacije osoba koje su spremne pružiti pomoć darivanjem krvi u bilo koje doba. Upravo se iz tih razloga i javila ideja o kreiranju web platforme koja će omogućiti što brži kontakt potencijalnih darivaoca te na taj način spasiti i nečiji život. Tada da su me mogli kontaktirati sigurno bih se odazvao", kaže za Klix.ba autor ideje Muharem Šehić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kada je u pitanju tehnički dio projekta Almir Selimović nam kaže da "Daruj krv/trebam krv" ne predstavlja kompleksnu aplikaciju.

"Ona zapravo omogućava upis - registraciju darivaoca i čitanje - pretraživanje darivaoca. Također, da biste izvršili pretragu darivaoca, potrebno je izvršiti verifikaciju sa kodom koji dobijete SMS porukom. Na taj način smo pokušali spriječiti bilo kakvu zloupotrebu podataka", navodi Selimović.

Članovi tima ističu da ova platforma ima veliki značaj za one koji su u potrebi za najvrijednijom tekućinom, a osim što će njima olakšati traženje davaoca krvi, benefite će osjetiti i zdravsteni sistem.

"Moram priznati da smo bili i više nego pozitivno iznenađeni kakav je odjek ovaj projekat imao. Prije svega ispunila se svrha zbog čega je i napravljen, odnosno da omogući onima koji su u potrazi za krvi da što lakše pronađu davaoce. Ovaj projekat je ujedno i poruka mladima da svojim idejama i trudom mogu doprinijeti i ojačati našu zajednicu", navodi Nesiba Spahić.

Da bi aplikacija imala što izraženiju funkcionalnost po pitanju njenog konačnog cilja potrebno je da se što više ljudi registruje u bazu potencijalnih darivaoca. Za sada su registrovani darivaoci iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i svakoga dana se osjeti blagi rast novih registrovanih.

Aplikaciju je mogće pronaći pod linkom ovdje, članovi tima sada su u procesu ostvarivanja podrške od Crvenog križa, a očekuju i konkretnu saradnju sa Zavodom za transfuzijsku medicinu, kao i ostalim relevantnim institucijama.