"Socijalni stan"
18

Mladi bračni parovi u Hercegovini mogli bi biti oslobođeni plaćanja poreza na prvu nekretninu

R. D.
Ismet Lulić (Foto: R. D./Klix.ba)
Ismet Lulić (Foto: R. D./Klix.ba)
Klub zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona je na posljednjoj sjednici uputio inicijativu za izmjene Zakona o porezu na promet nekretnina s ciljem oslobađanja poreza na prvu nekretninu mladih bračnih parova.
Kako je za naš portal kazao zastupnik Ismet Lulić, ovo je svojevrsno prenošenje pozitivne prakse iz Kantona Sarajevo.

"U razgovoru s kolegama iz Sarajeva dobio sam informaciju da je nakon ovog zakona porastao broj kupovine nekretnine mladih bračnih parova. Nadam se da će isti efekat biti i kod nas, a svakako da ova mjera, potiče i ostanak mladih kako u našem kantonu tako i u Bosni i Hercegovini", kazao je Lulić.

Obuhvaćeni bi bili svi državljani BiH koji imaju boravak u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, do 38 godina starosti, oni koji kupuju "socijalni stan".

Lulić nam pojašnjava kako socijalni stan podrazumjeva stambenu jedinicu do 80 kvadrata, kupovina kuće tlocrtne površine u toj veličini ili zemljišta za gradnju kuće u površini do 600 kvadrata.

"I naravno taj neko treba da prvi put stiče nekretninu po bilo kom osnovu i rješava svoje stambeno pitanje", zaključio je Lulić.

Slično zakonsko rješenje od početka ove godine na snazi je u Kantonu Sarajevo, a njegovi pozitivni efekti već se vide.