Indonezija
1.2k

Mladi bh. fizičari treću godinu zaredom sa Olimpijade donose medalje

Klix.ba
Predstavnici Bosne i Hercegovine na 48. Međunarodnoj olimpijadi (IPhO 2017) iz fizike u Indoneziji Dženan Devedžić (Gimnazija Gračanica) i Edvin Đapo (Treća gimnazija Sarajevo) osvojili su bronzane medalje, dok su Ajla Karišik (Međunarodna srednja škola Sarajevo) i Dinno Koluh (Unsko-sanski koledž Bihać) dobitnici pohvale.

Preostali član ekipe, koji nažalost nije došao do pohvale, bio je Arman Dupanović, a vođe ekipe bili su Senad Isaković i Mirsad Tunja, studenti 4. godine fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu.

Ovo je treća godina zaredom da se učenici iz Bosne i Hercegovine vraćaju kući sa Međunarodne olimpijade iz fizike sa dvije medalje, što je do prije nekoliko godina bilo nezamislivo.

Zbog neadekvatne podrške nadležnih ministarstava većina članova bh. ekipe morala je sebi kupiti kartu za putovanje na Olimpijadu, a jedino je Vlada Tuzlanskog kantona u potpunosti finansirala put takmičara Dženana Devedžića.

"Iskreno se nadamo kako će se u budućnosti rad i uspjeh naše omladine, predstavnika Bosne i Hercegovine na međunarodnim takmičenjima, prepoznati i podržati onako kako oni to i zaslužuju - na najbolji mogući način", poručuju iz Društva fizičara BiH.

Povratak bh. ekipe se očekuje 26. jula u 13:15 sati na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.