BiH
0

Mladi aktivisti političkih stranaka razgovarali s ambasadorom Almhoferom

FENA
Nepostavljanje konačnog datuma za ulazak BiH u EU ima za cilj aktiviranje političara da rade svoj posao. Reforme su BiH potrebne bez obzira na proces ulaženja u EU, datuma neće biti, kazao je danas ambasador Republike Austrije u BiH Werner Almhofer.

Ambasador Almhofer ovo je rekao učestvujući u radu okruglog stola o temi "Beneficije članstva EU za Austriju i austrijska pomoć BiH na putu evropskih integracija" u organizaciji Centra za sigurnosne studije (CSS).

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici mladih aktivista nekoliko političkih stranaka u BiH: SDP, SBiH, Pokreta mladih BiH, LDS-a koji su se kroz razgovor s ambasadorom informirali o trenutnom položaju BiH iz aspekta članica EU, konkretnim koracima koje vladajuća struktura BiH mora poduzeti kako bi ušla u EU i iskustvima Austrije na putu ka Evropi.

"Cilj ove diskusije je razmatranje adekvatnog načina uključivanja mladih BiH u ubrzavanje procesa ulaska BiH u EU", objasnio je za Agenciju Fena ambasador Almhofer.

On je istakao kako BiH na primjerima zemalja koje su uspješno okončale proces pristupanja EU može naučiti mnogo.

"Ustavne reforme nisu uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali je pitanje da li BiH može biti funkcionalna bez njih. BiH može imati predsjednika koliko hoće, to uopće nije važno ukoliko takva vlada funkcionira", kazao je Almhofer.

Centar za sigurnosne studije je uz finansijsku pomoć EU organizirao niz ovakvih debata s ambasadorima zemalja članica EU čiji je cilj upoznavanje javnosti s egzaktnim informacijama o EU i njenom funkcioniranju.