{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mladenu Ivaniću kazna od godinu i po zatvora

F
24.6.2008. u 15:09
0
9
Mladenu Ivaniću kazna od godinu i po zatvora
0
Mladenu Ivaniću kazna od godinu i po zatvora
Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je u predmetu “Srpske šume” oglasio Mladena Ivanića, dok je bio premijer RS-a, krivim za nesavjestan rad u službi i osudio ga na godinu i šest mjeseci.
Miru Jurišića, direktora preduzeća “Trgokomerc” d.o.o., oglasio je krivim za djelo šumska krađa i osudio ga na devet mjeseci i sporednu kaznu od 10.000 KM, a za davanje dara i drugih oblika koristi na godinu i šest mjeseci, odnosno na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i na kaznu od 10.000 KM, koju je dužan isplatiti u roku šest mjeseci.

Kako je danas navedeno pri izricanju ove presude, Ivanić i Jurišić jedini su od trinaestorice optuženih u predmetu “Srpske šume” oglašeni krivim.

Ostali optuženi u ovom predmetu oslobođeni su po svim tačkama optužnice.

Tako su u predmetu “Srpske šume” članovi PDP-a Zoran Đerić, Perica Bundalo, Rodoljub Trkulja i Stojko Blagojević oslobođeni od optužbe za krivična djela zločinačko udruživanje i podstrekavanje na zloupotrebu položaja.

Istovremeno, Bundalo i Ivanić su oslobođeni od optužbe za krivično djelo davanja dara i drugih oblika koristi. Od navoda za krivično djelo zloupotrebe položaja oslobođeni su Zoran Šupeta, Dragiša Dragutinović, Zdenko Sakan, Milorad Marjanović, Mirko Rokvić, Radenko Borojević i Novica Davidović, zaposleni u “Šumama RS”.

Prema navodima optužnice, Mladen Ivanić je u svojstvu službene osobe Vlade Republike Srpske zloupotrijebio svoj položaj, pridobio korist za preduzeće "Trgokomerc“ d.o.o. od 512. 941. 69 KM istovremeno nanoseći štetu Javnom preduzeću "Srpske šume“, ŠG Ribnik i Općini Ribnik u spomenutom iznosu.

Miru Jurišića optužnica tereti da je kao odgovorna osoba u preduzeću "Trgokomerc“ d.o.o. doveo do toga da njegovo preduzeće posiječe trupce u količini od 19.165 m3, radi krađe drveta i prodaje trupaca u količini većoj od 8 m3.

Dalje, u optužnici se navodi da su Mladen Ivanić, kao organizator, Zoran Đerić, Perica Bundalo, Rodoljub Trkulja i Stojko Blagojević, kao članovi zločinačke organizacije, podstrekavali deset direktora šumskih gazdinstava da prekorače svoja ovlaštenja i nanesu štetu Javnom preduzeću "Srpske šume“ i da Partiji demokratskog progresa (PDP) pribave korist u iznosu od najmanje 100.000 KM.

Prema navodima optužnice Zdenko Sakan, Milorad Marjanović, Mirko Rokvić, Zoran Šupeta, Radenko Borojević, Novica Davidović i Dragiša Dragutinović su kao odgovorne osobe u Javnom preduzeću "Srpske šume“, prekoračili svoja službena ovlaštenja, te pribavili pojedinačno korist za PDP od 10.000 KM, a svi zajedno u iznosu od najmanje 70.000 KM, istovremeno oštetivši Javno preduzeće „Srpske šume“ za spomenuti iznos.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: