Nije optimističan
129

Mladen Ivanić: Neslaganja Bošnjaka i Hrvata opteretit će 2018. godinu

Razgovarao: Ervin Mušinović
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je u razgovoru za Klix.ba kako je Predsjedništvo BiH tokom 2017. godine moglo više raditi. Građanima je poručio da 2018. godine biraju one političare koji će, umjesto na stvaranju političkih tenzija, raditi na poboljšanju životnog standarda i vraćanju na teme koje se tiču budućnosti, a ne prošlosti.

Člana Predsjedništva BiH koji dolazi s teritorije Republike Srpske pitali smo kako je zadovoljan radom Predsjedništva BiH u 2017. godini.

"Činjenica je da je moglo i više i bolje. Rad Predsjedništva tokom ove godine bio je opterećen brojnim apsolutno bespotrebnim potezima. Prvenstveno mislim na osporavanje Dana Republike Srpske, 9. januara, kao i na vaninstitucionalno djelovanje tokom neuspjelog pokušaja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Sve to zajedno proizvelo je duboko nepovjerenje u odnosima unutar Predsjedništva BiH. A, sada, na kraju godine, očigledno je da imamo novu vrstu opterećenja. Ovog puta zbog odnosa Bošnjaka i Hrvata u vezi s političkim stanjem u FBiH", rekao je Ivanić.

Na pitanje kakva su mu očekivanja u 2018. godini što se tiče generalno političkih dešavanja, Ivanić je odgovorio da bi volio da je optimističan, ali se plaši da to ipak ne može biti.

"Ako nismo uspjeli iskoristiti šanse u 2017. godini, onda je to još teže očekivati od izborne godine. Stvar koja će sigurno opteretiti i 2018. godinu su, već sam spomenuo, odnosi Bošnjaka i Hrvata. Očigledno je da se radi o dubokim koncepcijskim razlikama i neslaganjima u vezi s političkim pitanjima unutar FBiH. Ipak, iskreno se nadam da ćemo uspjeti odgovoriti na pitanja iz Upitnika Evropske komisije. I da će stanje nakon oktobarskih izbora biti bolje nego što je to danas", rekao je Ivanić.

Građanima BiH je u novoj godini poželio zdravlje te ličnu i porodičnu sreću uz želju da 2018. bude bolja od prethodne.

"Također, potrebno je da svi zajedno pokažemo više tolerancije, strpljenja i međusobnog razumijevanja. Budući da se radi o izbornoj godini, očekujem da ljudi u BiH biraju one političare koji će, umjesto na stvaranju političkih tenzija, raditi na poboljšanju životnog standarda i vraćanju na teme koje se tiču budućnosti, a ne prošlosti", kazao je Ivanić.

Zaključio je kako su u 2017. godini vlasti ne samo mogle, već i morale uraditi puno više, a da je najgore od svega to što smo vrijeme izgubili u sukobima o temama koje niti su problem, niti su smjele to postati.