{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mladen Ivanić: Evropska unija prvi put ozbiljno opredijeljena za BiH

S
21.6.2017. u 15:48
4
21
Mladen Ivanić: Evropska unija prvi put ozbiljno opredijeljena za BiH
4
Mladen Ivanić: Evropska unija prvi put ozbiljno opredijeljena za BiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas evropskim parlamentarcima u Briselu da je zadovoljan činjenicom što je EU prvi put ozbiljno opredijeljena za BiH, tim prije jer se očekuje dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU i aktivacija Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), ali bez razgovora o članstvu u NATO.
Tokom razgovora sa Grupom prijatelja BiH u Evropskom parlamentu, on je u svojstvu šefa delegacije BiH informisao sagovornike o unutrašnjoj političkoj situaciji u BiH i stanju u regionu, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Ivanić je naglasio je da je BiH potrebna Evropa, budući da nije dobro da BiH bude izolovana.

"U slučaju da BiH ostane izolovana, tada još više dolaze do izražaja tri suprotstavljena koncepta. U tom slučaju, takva, izolovana BiH ne bi bila atraktivna ni investitorima", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ivanić je objasnio da BiH mora da radi na promjeni imidža i da je bilo kakav napredak nemoguć bez ispunjavanja osnovnog preduslova - spremnosti na kompromis, navodi se u saopštenju.

On je priznao da je aktuelni saziv Predsjedništva BiH i na tom, ali i na drugim poljima mogao da uradi mnogo više.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu moguće su dvije krupne i pozitivne stvari - sticanje statusa kandidata BiH za EU i aktivacija Akcionog plana za članstvo (MAP), ali bez razgovora o članstvu u NATO-u.

S obzirom na činjenicu da u vezi sa tim pitanjem ne postoji saglasnost unutar BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da će se tim poslom baviti neke druge generacije političara.

Govoreći o situaciji u regionu, Ivanić je rekao da atmosfera u cjelini nije zadovoljavajuća.

U delegaciji je, osim predsjedavajućeg Ivanića, bio i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

On je informisao evropske parlamentarce o aktivnostima izvršne vlasti na polju evropskih i integracija u NATO, naglasivši da je iza BiH najuspješnija godina u radu BiH na evropskom polju.

Ivanić je danas razgovarao i sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Kristijanom Dan Predom o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i pripremama odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Sagovornici su izrazili nadu da će, na obostrano zadovoljstvo, BiH ubrzati evropski put, sa posebnim naglaskom na postupak sticanja statusa kandidata.

Ivanić nastavlja radnu posjetu Briselu, a za večeras je planiran sastanak sa predsjednikom Evropske narodne partije Josephom Dolom.

Ivanić bi sutra trebalo da učestvuje na proširenom samitu Evropske narodne partije, a u planu je i njegov susret sa visokim predstavnikom za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Federicom Mogerini, predsjednikom Vijeća Evropske unije Donaldom Tuskom, ministrom spoljnih poslova Belgije Didijerom Rejndersom, a na marginama samita planiran je susret sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hahnom i predsjednikom Evropskog parlamenta Antonijom Tajanijem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: