Čović neuvjerljiv
9

Mladen Bošnjak: Očekivane su teatralne reakcije na presudu, ali one neće ostaviti traga na BiH

Piše: I. Č.
Mladen Bošnjak (Foto: BHRT)
Mladen Bošnjak (Foto: BHRT)
Predsjednik Skupštine Društva novinara BiH Mladen Bošnjak iz Ljubuškog kazao je za Klix.ba da su očekivane reakcije političara na presudu haškoj šestorci, a da je riječ o teatralnom ponašanju za potrebe u datom trenutku, koje neće ostaviti traga na odnose unutar Bosne i Hercegovine.

"Gledamo reakcije iz Hrvatske: isti ljudi koji su prije nekoliko dana vrlo nadojeno i naduto govorili da je sud politički, danas izražavaju skrušenost, samo što ne plaču. To je sve bila vanjska fasada, i u jednom i u drugom slučaju", kazao je Bošnjak.

Istakao je da je reakcija Dragana Čovića čisto za upotrebu tog trenutka, ali da ne misli da će ona živjete duže u takvom raspoloženju.

"Ne vjerujem da će reakcije političara ostaviti nekog traga na odnose unutar Bosne i Hercegovine", rekao je Bošnjak u telefonskoj izjavi za Klix.ba, dodavši da ni preko čega ne znamo preći normalno, ljudski, već od svega pravimo teatar.

Istakao je da se nije očekivalo da će konačna presuda biti radikalno drugačija od prvostepene.

"Otprilike se očekivala ovakva presuda. Možda je bilo neke dvojbe da li će Haški sud ponoviti kvalifikaciju udruženog zločinačkog poduhvata - možda se očekivalo skidanje stigme - a nije se dogodilo ni to", kategoričan je Bošnjak.

Napomenuo je kako je među Hrvatima, uglavnom, vladala klima da je haška šestorka zaboravljena, ostavljena.