BiH
0

Mladen Begić osuđen zbog porezne utaje

FENA
Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu izrekao je danas prvostepenu presudu Mladenu Begiću koji je zbog porezne utaje osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine, saopćeno je iz Suda.

Sud je Begiću izrekao i novčanu kaznu u iznosu od 15.000 KM koju optuženi treba da plati u roku od četiri mjeseca od dana pravosnažnosti presude.

Optuženi se obavezuje platiti novčani iznos od 90.753,60 KM kao imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom. Ovaj iznos dužan je platiti u roku od petnaest dana od dana pravosnažnosti presude.

U izreci presude između ostalog stoji da je optuženi Begić u periodu od 23. decembra 2004. godine do 23. marta 2005., kao odgovorna osoba pravnog lica ’’Kamping’’ d.o.o. Posušje i kao poreski obveznik, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet, robu nabavljenu od njemu poznatih dobavljača ukupne vrijednosti 453.768,00 KM za gotovinu prodao njemu poznatim kupcima u maloprodaji.

Pri tome, optuženi taj promet nije obračunao, prijavio, niti platio porez.

Kako bi to prikrio, na osnovu bjanko ovjerenih narudžbenica i izjava da roba služi za dalju prodaju pravnim licima ’’Tadžeks’’ d.o.o. Trebinje, ’’Suiping’’ d.o.o. Brčko Distrikt, ’’San Commerce’’ d.o.o. Sarajevo, ’’Čola-Prom’’ d.o.o. Laktaši, on je kroz svoje knjigovodstvo sačinjavao fiktivne račune i otpremnice.

Na taj način optuženi je lažno prikazao da je robu prodao i isporučio navedenim pravnim licima, i to robu za koju je navedeno da služi za dalju prodaju, kako bi se stvorio privid da takva prodaja ispunjava zakonom propisane uslove za oslabađanje plaćanja poreza na promet.

Gotov novac koji je primio od njemu poznatih kupaca za ovu robu u maloprodaji, optuženi je žiralno prikazao u platnom prometu ’’Kamping’’ d.o.o. Posušje u skladu s tom fiktivno sačinjenom dokumentacijom. Taj novac optuženi je u gotovini direktno ili preko posrednika predavao vlasnicima pravnih lica ’’San Commerce’’ d.o.o. Sarajevo, ’’Suiping’’ d.o.o. Brčko Distrikt, ’’Čola-Prom’’ d.o.o. Laktaši i ’’Tadžeks’’ d.o.o. Trebinje, radi polaganja ovog novca na račune tih pravnih lica i istovremeno transferiranja ovog novca na račun ’’Kamping’’ d.o.o. Posušje. Na taj način je izbjegao plaćanje poreza na promet proizvoda u ukupnom iznosu od 90.753,60 KM, saopćeno je iz Suda BiH.