Kamp u Mostaru
38

Mlade podržali vrhunski sportisti u borbi protiv ekstremizma

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Važno je boriti se protiv svih negativnosti u društvu i podržavati socijalnu inkluziju, jedan je od motiva kampa koji se ove sedmice održava u Mostaru.

Kamp "Ujedinjeni protiv ekstremizma" je dio projekta "NO extremism" koji Centar za društvena istraživanja Global Analitika iz Sarajeva organizira uz pomoć Ambasade SAD-a.

Anesa Agović, direktorica Global Analitike, kaže kako ova organizacija posljednje četiri godine radi slične aktivnosti te kako je ovaj ljetni kamp zamišljen kao efikasan način suprostavljanja pojavama ekstremizma u našem društvu.

"Mi sve svoje aktivnosti sprovodimo na osnovu vlastitih istraživanja, tako je i ovaj kamp rezultat jedinog sličnog istraživačkog rada u regionu kolege Safeta Mušića. Počinjemo projekt koji će okupiti veliki broj djece iz Bosne i Hercegovine, ističući posebno gradove u kojima ima pojava ekstremističkog ponašanja, a dat ćemo i priliku osobama s invaliditetom da se druže s vršnjacima", kazala je Agović.

Naglašena je i podrška velikog broja sportista koji podržavaju aktivnosti, ali i globalne ciljeve projekata Global Analitike. Sportisti će se svakog dana družiti s učesnicima kampa te svojim primjerima pokazati kako su se oni izborili protiv ekstremizma. Istaknut je primjer našeg košarkaša Džanana Muse koji je, boreći se protiv svih nedaća i ekstremističkih napada, došao do NBA lige.

Savjetnik na projektu Safet Mušić izjavio je kako su višegodišnja istraživanja pokazala da se direktnim radom u lokalnoj zajednici s mladima i djecom najviše može postići na prevenciji svih negativnih društvenih pojava, posebno onih povezanih s ekstremizmom.

"Na osnovu istraživanja posebno smo u projekt uključili djecu iz Maglaja i Zavidovića, djecu s područja koja su bila pogođena poplavama. Koncentrisali smo se i na ruralna područja na kojima je mnogo manje aktivnosti NVO sektora, tako su uključena djeca iz Sanskog Mosta, Nevesinja, Stoca, Prijedora i još nekih manjih mjesta", kazao je Mušić.

Elvir Šendro, reprezentativac BiH u boksu, i Ilma Kazazić, reprezentativka BiH u alpskom skijanju za paraolimpijce, kazali su da im je posebna čast podržati jedan ovako vrijedan projekt te mladima poručiti da je sport najbolji način borbe protiv ekstremizma.

Kamp se od danas do 31. augusta održava na prostorima Dječijeg doma u Mostaru.