BiH
0

MKSJ i UNICRI započeli rad na projektu zaštite naslijeđa

FENA
Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) sudija Fausto Pocar i direktor Međuregionalnog instituta UN-a za istraživanje zločina i pravde (UNICRI) Sandro Calvani ranije ovog mjeseca su razmijenili pisma pokrećući inicijativu za projekt preporučenih procedura čiji je cilj očuvanje naslijeđa Međunarodnog suda, saopćeno je iz MKSJ-a.

Poslije razmjene pisama, MKSJ će uz pomoć UNICRI-a sastaviti zbirni dokument preporučenih procedura Međunarodnog suda koji će biti proslijeđen međunarodnim i nacionalnim tijelima koja se bave pitanjima ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Projekt preporučenih procedura Međunarodnog suda objedinit će stručna znanja u vezi sa svim aspektima postupaka, od istraga do izvršenja kazni, a priručnik o radu treba da bude objavljen do jeseni 2008. godine. Izdavanje pravnog zbornika sudske prakse MKSJ se također razmatra.

Pod rukovodstvom predsjednika Pocara, Ured predsjednika Suda, vijeća, Tužilaštvo i Sekretarijat suda zajedno prilažu svoja stručna znanja u ovom projektu.

UNICRI će osigurati njegovo objavljivanje i široku distribuciju, uz, gdje to bude potrebno, pomoć osoblja Međunarodnog suda na ključnim konferencijama i radionicama.

Kako je iz MKSJ-a saopćeno, ovaj projekt je važan element naslijeđa Međunarodnog suda u viziji predsjednika Pocara, po kojoj bi Međunarodni sud trebalo da ima važnu ulogu u budućim suđenjima za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid u nacionalnim pravosudnim sistemima, naročito onim na području bivše Jugoslavije.