{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MKSJ i UNICRI započeli rad na projektu zaštite naslijeđa

F
23.4.2008. u 18:38
0
0
MKSJ i UNICRI započeli rad na projektu zaštite naslijeđa
0
MKSJ i UNICRI započeli rad na projektu zaštite naslijeđa
Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) sudija Fausto Pocar i direktor Međuregionalnog instituta UN-a za istraživanje zločina i pravde (UNICRI) Sandro Calvani ranije ovog mjeseca su razmijenili pisma pokrećući inicijativu za projekt preporučenih procedura čiji je cilj očuvanje naslijeđa Međunarodnog suda, saopćeno je iz MKSJ-a.
Poslije razmjene pisama, MKSJ će uz pomoć UNICRI-a sastaviti zbirni dokument preporučenih procedura Međunarodnog suda koji će biti proslijeđen međunarodnim i nacionalnim tijelima koja se bave pitanjima ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Projekt preporučenih procedura Međunarodnog suda objedinit će stručna znanja u vezi sa svim aspektima postupaka, od istraga do izvršenja kazni, a priručnik o radu treba da bude objavljen do jeseni 2008. godine. Izdavanje pravnog zbornika sudske prakse MKSJ se također razmatra.

Pod rukovodstvom predsjednika Pocara, Ured predsjednika Suda, vijeća, Tužilaštvo i Sekretarijat suda zajedno prilažu svoja stručna znanja u ovom projektu.

UNICRI će osigurati njegovo objavljivanje i široku distribuciju, uz, gdje to bude potrebno, pomoć osoblja Međunarodnog suda na ključnim konferencijama i radionicama.

Kako je iz MKSJ-a saopćeno, ovaj projekt je važan element naslijeđa Međunarodnog suda u viziji predsjednika Pocara, po kojoj bi Međunarodni sud trebalo da ima važnu ulogu u budućim suđenjima za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid u nacionalnim pravosudnim sistemima, naročito onim na području bivše Jugoslavije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: