{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MKCK: U Bosni i Hercegovini gotovo 14.000 nestalih osoba

F
29.8.2006. u 12:28
0
0
MKCK: U Bosni i Hercegovini gotovo 14.000 nestalih osoba
0
MKCK: U Bosni i Hercegovini gotovo 14.000 nestalih osoba
Na području Balkana još se hiljade osoba vode kao nestali što je rezultat prošlih ratova u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Kosovu. Od oko 33.000 zahtjeva za traženje nestalih koje su porodice podnijele kod Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK), od izbijanja sukoba do danas nije razjašnjena sudbina 18.555 nestalih – 13.862 iz Bosne i Hercegovine, 2.409 iz Hrvatske i 2.284 s Kosova.
Iz MKCK-a, u povodu Dana nestalih, ističu da njihove porodice nastavljaju da žive u neizvjesnosti i nadi da će dobiti informaciju o sudbini svojih nestalih srodnika. Kako bi podsjetili predstavnike vlasti i javnost o problemima, kako bi apelirali da se sudbina njihovih najmilijih riješi, porodice kosovskih Albanaca okupit će se u Prištini, porodice Srba s Kosova skup će organizirati u Gračanici, srbijanske porodice u Beogradu, a srpske porodice iz BiH na Ozrenu, dok će hrvatske i bošnjačke porodice nestalih obilježiti Međunarodni dan nestalih u Zagrebu, navodi se u saopćenju.

Primarna odgovornost da se osiguraju odgovori porodicama nestalih osoba je na predstavnicima vlasti, koje su se u Bosni i Hercegovini obavezale i Daytonskim mirovnim sporazumom da će osigurati zvanične informacije porodicama putem MKCK-a. Tako je MKCK uspostavio tijelo za koordinaciju procesa traženja, odnosno Radnu grupu za traženje nestalih, te također pružio podršku procesu identifikacije nestalih osoba. Posljednjih nekoliko godina, vlasti u BiH su postepeno preuzimale vodeću ulogu u procesu traženja donošenjem Zakona o nestalim 2004. godine i zvaničnom uspostavom Instituta za nestale u BiH, državne institucije koja će biti zadužena za svaki aspekt problema traženja nestalih osoba, na dugoročnom planu.

MKCK je učestvovao i u izradi i implementaciji Zakona o nestalim i Instituta za nestale pružajući tehničku i pravnu pomoć. Ipak, danas na Međunarodni dan nestalih, MKCK mora, nažalost, konstatirati da niti Zakon o nestalim niti Institut za nestale nisu potpuno implementirani, navodi se u saopćenju.

"MKCK se nada da će zajedničke aktivnosti državnih i entitetskih vlasti, uz podršku MKCK-a i Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u promoviranju Zakona o nestalim i velikog značaja pune implementacije tog zakona ubrzo donijeti očekivane rezultate i da će porodice doći do svojih prava koja su im garantirana ovim zakonom", kazala je šefica delegacije MKCK-a u BiH Marianne Gasser.

Povodom Međunarodnog dana nestalih, MKCK čestita Federalnoj komisiji za traženje nestalih i Kancelariji za traženje nestalih i zarobljenih osoba Republike Srpske na veoma važnom poslu koji obavljaju. Njihov rad je osnova za cjelokupan proces razrješavanja sudbine preostalih nestalih osoba u BiH. MKCK se nada da će njihovi zajednički napori nastaviti da se odvijaju unutar državnog Instituta za nestale osobe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: