|

MKCK: U Bosni i Hercegovini gotovo 14.000 nestalih osoba

MKCK: U Bosni i Hercegovini gotovo 14.000 nestalih osoba
0
F
FENA
29.8.2006. u 12:28
0
komentara
0

dijeljenja
MKCK: U Bosni i Hercegovini gotovo 14.000 nestalih osoba
Na području Balkana još se hiljade osoba vode kao nestali što je rezultat prošlih ratova u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Kosovu. Od oko 33.000 zahtjeva za traženje nestalih koje su porodice podnijele kod Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK), od izbijanja sukoba do danas nije razjašnjena sudbina 18.555 nestalih – 13.862 iz Bosne i Hercegovine, 2.409 iz Hrvatske i 2.284 s Kosova.
Iz MKCK-a, u povodu Dana nestalih, ističu da njihove porodice nastavljaju da žive u neizvjesnosti i nadi da će dobiti informaciju o sudbini svojih nestalih srodnika. Kako bi podsjetili predstavnike vlasti i javnost o problemima, kako bi apelirali da se sudbina njihovih najmilijih riješi, porodice kosovskih Albanaca okupit će se u Prištini, porodice Srba s Kosova skup će organizirati u Gračanici, srbijanske porodice u Beogradu, a srpske porodice iz BiH na Ozrenu, dok će hrvatske i bošnjačke porodice nestalih obilježiti Međunarodni dan nestalih u Zagrebu, navodi se u saopćenju.

Primarna odgovornost da se osiguraju odgovori porodicama nestalih osoba je na predstavnicima vlasti, koje su se u Bosni i Hercegovini obavezale i Daytonskim mirovnim sporazumom da će osigurati zvanične informacije porodicama putem MKCK-a. Tako je MKCK uspostavio tijelo za koordinaciju procesa traženja, odnosno Radnu grupu za traženje nestalih, te također pružio podršku procesu identifikacije nestalih osoba. Posljednjih nekoliko godina, vlasti u BiH su postepeno preuzimale vodeću ulogu u procesu traženja donošenjem Zakona o nestalim 2004. godine i zvaničnom uspostavom Instituta za nestale u BiH, državne institucije koja će biti zadužena za svaki aspekt problema traženja nestalih osoba, na dugoročnom planu.

MKCK je učestvovao i u izradi i implementaciji Zakona o nestalim i Instituta za nestale pružajući tehničku i pravnu pomoć. Ipak, danas na Međunarodni dan nestalih, MKCK mora, nažalost, konstatirati da niti Zakon o nestalim niti Institut za nestale nisu potpuno implementirani, navodi se u saopćenju.

"MKCK se nada da će zajedničke aktivnosti državnih i entitetskih vlasti, uz podršku MKCK-a i Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u promoviranju Zakona o nestalim i velikog značaja pune implementacije tog zakona ubrzo donijeti očekivane rezultate i da će porodice doći do svojih prava koja su im garantirana ovim zakonom", kazala je šefica delegacije MKCK-a u BiH Marianne Gasser.

Povodom Međunarodnog dana nestalih, MKCK čestita Federalnoj komisiji za traženje nestalih i Kancelariji za traženje nestalih i zarobljenih osoba Republike Srpske na veoma važnom poslu koji obavljaju. Njihov rad je osnova za cjelokupan proces razrješavanja sudbine preostalih nestalih osoba u BiH. MKCK se nada da će njihovi zajednički napori nastaviti da se odvijaju unutar državnog Instituta za nestale osobe.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.