Stanje i dalje kritično
0

Mještanima u srebreničkim selima nestaje hrane

FENA
Stanje elementarne nepogode na podučju općine Srebrenica i dalje je na snazi. Snijeg neprekidno pada, a veći dio lokalnih puteva je neprohodan.

U brdsko-planinskim krajevima snježni smetovi visoki su i do tri metra. Mještanima najudaljenijih sela ponestaje hrane, pa većina koristi alternativne pravce da bi došli u Srebrenicu po namirnice.

Najkritičnije je u Mjesnoj zajednici Luka gdje je oko 200 stanovnika od Srebrenice odsječeno više od mjesec dana.

"Imamo djece od šest mjeseci do pet godina koja su trebala biti vakcinisana prije 20 dana. Mi ne možemo izaći, nismo mogli odvesti djecu u Dom zdravlja. Ima veći broj starijih koji su sada ozbiljnije bolesni. Ima kuća kojima još nismo prišli 20 dana zbog visokih snježnih smetova", kaže Enver Duraković iz sela Luka.

Kritično je i u selu Šubin odakle je upućivan apel za pomoć. Put je neprohodan već deset dana, a u ovom selu povremeno nestaje električne energije. Od danas su prohodni putevi u naseljima Kostolomci, Potočari i Sućeska. U Općini kažu da mehanizacija kojom raspolažu nije dovoljno dobra da bi se stiglo u sve dijelove općine.

"Zaista smo na terenu 24 sata. U svakom momentu smo spremni da reagujemo na bilo koji poziv što se tiče najudaljenijih mjesta u općini", izjavio je Ševko Karić, načelnik Odjeljenja za urbanizam i stambeno-komunalne poslove općine Srebrenica.

U pojedinim mjesnim zajednicama koje se nalaze u brdskom području općine Srebrenica danas je palo 10-15 cm novog snijega. Na području općine Srebrenica trenutno pada snijeg jačeg inenziteta.