BiH
0

Mještani Vrbovske i Prnjavorske ulice dobili kanalizacionu mrežu

FENA
Općina Novi Grad Sarajevo realizirala je projekat izgradnje kanalizacione mreže u dijelovima ulica Vrbovska i Prnjavorska, u naselju Aneks, čime je 44 domaćinstava ovog mjesnog područja konačno priključeno na legalnu kanalizacionu mrežu.

U ovaj projekat Općina je investirala oko 177.000 maraka, a povodom okončanja radova, lokalitet su obišli predstavnici Općine.

Mještani su više od deset godina imali problema sa odvodnjom fekalne kanalizacije. Bili su prinuđeni da je sami provedu improviziranim i dijelom otvorenim kanalima, pa se ona slijevala u Begovu bašču ispod naselja, što je predstavljalo veliki problem za zdravlje stanovnika tog dijela naselja.

Izgradnjom kanalizacione mreže, u dužini od oko 450 metara, stekli su se uslovi da se stambeni individualni objekti priključe na legalnu kanalizacionu mrežu, koja je izvedena prema projektima ovjerenim od KJKP Vodovod i kanalizacija.

"Sada je kanalizacija spojena u fekalni kolektor u ulici Vrbovska i već su 44 stambena objekta priključena na ovu kanalizacionu mrežu, koja je evidentirana i zvanično primljena od KJKP Vodovod i kanalizacija. Općina svake godine izdvaja značajna sredstva za izgradnju infrastrukturnih projekata na području mjesnih zajednica. Ovo je bio jedan od preduslova za početak gradnje školskog objekta na Aneksu. Čekamo usvajanje Budžeta Kantona Sarajevo kako bi potpisali ugovor sa izvođačem radova. Dobro je da se prvo rade podzemne instalacije, a potom asfaltiranje kako ne bi imali situaciju da nakon urađenog asfalta moramo kopati radi nekih podzemnih instalacija", kazao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Mještanin Azmir Turčalo izrazio je zahvalnost Općini Novi Grad, koja im je pomogla da riješe problem kanalizacione mreže.

"To je bio prioritet, jer se fekalna kanalizacija ljudima slijevala pred kuće. Prezadovoljni smo urađenim poslom. Naselje ima još neriješenih problema, ali očekujemo da će se oni postepeno rješavati", kazao je Turčalo, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad.