BiH
21

Mještani Topčić Polja u strahu od novih poplava: Sa svakom kišom moramo bježati

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Mještani Topčić Polja jutros su blokirali magistralni put M-17 zbog nedovoljnog angažmana vlasti u oporavku, ali i saniranju posljedica od majskih poplava iz 2014. godine koje su sa posljednjim kišama donijele nove probleme.

Blizu stotinu mještana Topčić Polja jutros je uprkos kiši i hladnom vjetru blokiralo magistralni put u nadi da će im nadležni čim prije uputiti odgovor povodom njihovih zahtjeva.

Nakon nekoliko dana kiše Ciganski potok u Topčić Polju ponovo je nadošao i nanio nove naslage nanosa koje su zatvorile korito. Mještani već nekoliko dana ne spavaju, a jutrošnji protesti su bili jedini način da mašine ponovo dođu i očiste korito potoka.

"Ne rade ništa, obećavaju nam, a svaka kiša i nabujala rijeka nama predstavlja opasnost da bježimo iz kuće, izvlačimo auta, a posljednjih dana i ne spavamo. Godina dana je prošlo, a nama samo obećavaju", kazao je mještanin Topčić Polja Nazim Skopljak.

Predsjednik Mjesne zajednice Topčić Polje jutros je otišao u Zenicu gdje će se sastati sa načelnikom Husejinom Smajlovićem te će razgovarati o narednim ulaganjima i rješavanju novonastale situacije.

Kako su nam kazali mještani Topčić Polja, veliki broj mještana Starine jutros je napustilo svoje kuće i uputilo se na sigurnije lokacije. Jedan dio njih je otišao prema Zenici dok je drugi krenuo prema Željeznom Polju i Žepču.

"Ovo što rade je samo pranje novca. Ova trenutna situacija je nastala sa posljednjim kišama, materijal je ponovo zatvorio korito ovdje kod nas, a gore ko zna kakvo je stanje", dodao je Skopljak.

Mještanima su pripadnici policije kazali da stanje uopće nije alarmantno te su im prijetili sa pisanjem prekršaja zbog blokade magistralnog puta. Međutim, oni su istakli da ukoliko se ništa ne dogovori u Zenici, da će ponovo izaći i blokirati M-17.