Neizvjesna sudbina
2.7k

Mještani Tarčina spasili mladunče medvjeda koje je ostalo bez majke

Piše: E. Lj.
Brda oko naselja Gunjani, koje se nalazi u općini Kreševo u blizini Tarčina, prirodno su stanište nekoliko vrsta divljih životinja. Ipak, mještani Gunjana nisu ni sanjali da će se jednog dana brinuti o mladunčetu medvjeda koje se spustilo u selo nakon što je ostalo bez majke.

"Prije četiri dana mali medvjed je sišao u naselje i bukvalno tražio našu pomoć. Nahranili smo ga i vratili u šumu, međutim, opet se vratio. Pretpostavljamo da su mu majku ubili krivolovci", kaže nam jedna mještanka.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Situacija je nesvakidašnja, ljudi različito reaguju, a činjenica je da niko ne želi preuzeti odgovornost. Jedna porodica pokazala je više hrabrosti nego ostali i sklonila mladunče medvjeda u svoje dvorište.

"Zvali smo veterinara koji nam je rekao da je riječ o dvomjesečnoj ženki. Nazvali smo je Maša, a hranimo je kozijim mlijekom i medom. Već nam je prirasla srcu, bojim se da se ne vežemo još više, mada znamo da je ne možemo zadržati", rekla nam je porodica u čijem dvorištu medvjedica Maša trenutno boravi.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Želja im je da joj nađu sigurno utočište, kažu nam i otkrivaju da su im se već javljali trgovci životinjama.

"Nama je jedino bitno da Maša bude dobro, nećemo je prodavati nikome", poručuju.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Trajno utočište za medvjedicu Mašu još uvijek nisu pronašli, a stav uprave Pionirske doline još uvijek čekaju. Nadu im daje i Udruženje Kuterevo iz Hrvatske koje se bavi zbrinjavanjem mladunaca medvjeda za koje postoji opravdana sumnja da bez majki u prirodi ne bi preživjeli, a koje je već pokazalo interes za medvjedicu Mašu.

U većini zemalja medvjedi su zaštićena i ugrožena vrsta, a njihova prirodna staništa uglavnom su pod nadzorom države. U isto vrijeme, BiH nema prihvatilište, udruženje niti instituciju koja brine o medvjedima i drugim divljim životinjama. Prema Članu 29. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, ako je pronađena divlja životinja, higijenski servis obavezan je najbližem lovačkom društvu podnijeti zahtjev za njeno vraćanje u prirodu ako je to moguće, u suprotnom, životinja se predaje najbližem zoološkom vrtu koji je opremljen za njeno primanje. Ukoliko ni zoološki vrt nije u mogućnosti da primi životinju, ona se usmrćuje. Naši sagovornici se nadaju da Mašu čeka dug život u sigurnom okruženju.