BiH
1

Mještani Stare Stanice dobivaju podvožnjak prema Nemili

Piše: E. M.
Mještani Stare Stanice dobit će podvožnjak prema Nemili. Tim povodom danas je predstavljen projekat izgradnje podvožnjaka u Nemili, gdje je u proteklom periodu, jednim djelom zbog nepostojanja podvožnjaka, smrtno stradalo 18 osoba.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Mještani Stare Stanice u Nemili 40 godina su čekali na ovaj projekat. Član Vijeća Mjesne zajednice Nemila Ferid Ahmetspahić je istakao sve probleme sa kojima se mještani i danas susreću.

"Ovu prezentaciju za putnu komunikaciju Stare Stanice s Nemilom čekamo od 1974. godine, od kada je prelaskom magistralnog puta na desnu stranu ovo mjesto ostalo odsječeno i za 40 godina ništa baš nije urađeno po pitanju te infrastrukture. Nažalost, imali smo 18 smrtnih slučajeva, 20-ak teških tjelesnih povreda i vidite apsurda, te osobe nisu u mogućnosti izvršiti naplatu tih sredstava jer su uvijek 'oni krivi' što su hodali magistralnim putem", izjavio je Ahmetspahić.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Mještani su već 40 godina, da bi stigli do centra Nemile, bili primorani hodati ivicom magistralnog puta, jer drugog puta nemaju. Predstavnici Mjesne zajednice Nemila uspjeli su poslali idejni projekat u Sarajevo, a zahvaljujući Svetozaru Pudariću pristupilo se rješavanju tog problema.

Predstavljanju projekta prisustvovao je i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Svetozar Pudarić, koji je prilikom današnje posjete rekao da je šokiran brojem smrtno stradalih, te se nada da će se podvožnjak uskoro izgraditi.

"Prije nekoliko godina, kada sam se prvi put susreo sa problemom stanovnika Stare stanice u Nemili, šokiralo me koliko je života izgubljeno i kako i danas djeca kada idu u školu, ili ljudi bilo kojim poslom idu u Nemilu i Zenicu, moraju tih nekoliko stotina metara podijeliti sa vozačima, bilo to noću ili danju, i u bilo kojim vremenskim prilikama. U razgovoru sa mještanima došli smo do ovog rješenja koje je najbolje za stanovnike ovog naselja", izjavio je Pudarić.

Podvožnjak će služiti za sigurno kretanje pješaka, ali i za kretanje motornih vozila koji će moći doći do centra Nemile.

"Ovaj projekat predviđa priključak na pješački most, koji nije u njemu, on je na nivou glavnog projekta. Dobra vijest jeste da se samo 120 metara kvadratnih od dva vlasnika treba eksploatisati. Nisu potrebne nikakve dodatne urbanističke dozvole, a Općina Zenica je spremna učestvovati u troškovima i očekujem da u ovoj godini to bude gotovo i da možemo početi izgradnju", dodao je Pudarić.

Pudarić je na kraju zaključio kako nikakva administracija ne može zaustaviti projekat, osim nedostatka novca i volje, te je iskazao nadu da će nova vlast pokazati jak interes da završi ovaj projekat koji je od velikog značaja za mještane Stare Stanice u Nemili.