Mirni protest
23

Mještani sliva Babine rijeke: Kamionima uništavaju put koji smo ručno pravili

Piše: E. M.
Protest mještana (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Blizu stotinu mještana sliva Babine rijeke danas je u kamenolomu na mjestu izgradnje vijadukta Koridora 5C održalo jednosatni mirni protest, gdje su od nadležnih zatražili popravak lokalnog puta koji svakodnevno koriste kamioni, ali i 10.000 mještana.

Mevludin Šabić, predsjednik Koordinacije 11 mjesnih zajednica u slivu Babine rijeke ističe kako su današnjim protestom najavili blokadu puta koju će održati za mjesec dana.

"Blokadu ćemo izvršiti kamionima koji prekomjernim teretom uništavaju naš put. Mi nećemo dozvoliti dalje uništavanje puta koji smo gradili svojim sredstvima i ručno ga probijali, jer i mi punimo budžet kao i svi, a ne dobijamo ništa", kazao je Šabić.

Sliv Babine rijeke bogat je prirodnim resursima, zbog čega postoji nekoliko kamenoloma s kojih se vrši transport materijala i odvozi na gradilišta širom BiH. Nedavno probijanje stijene za izgradnju vijadukta na dionici Koridora 5C izazvao je odron kamenja na put koji je dodatno uništen.

"Mi od koncesionara nemamo ništa, niti znamo da li plaćaju, ali znamo da nam se ništa ne vraća dok oni ovdje uzimaju prirodne resurse", dodao je Šabić.

Predstavnik mladih na današnjem protestu u kamenolomu Halil Arnaut izjavio je da veliki broj studenata i učenika svakodnevno koristi put na kojem prijeti opasnost od odrona kamenja i drugih opasnosti.

Glavni cilj mještana sliva Babine rijeke je da se zaustavi uništavanje puta te da se napravi nova dionica koju će koristiti, a ukoliko se u narednih mjesec dana ne pokrene ništa vezano za njihove zahtjeve, u potpunosti će blokirati dionicu puta Zenica - Babino.