Naselje Gubavica
20

Mještani prigradskih naselja najavljuju bunt zbog koncesije za solarne elektrane kod Mostara

G. Š.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Udruženja građana mostarskih prigradskih naselja s područja Gubavica, Pijesci i Hodbina traže da se zaustave aktivnosti na dodjeli koncesije za solarne elektrane na lokalitetu naselja Gubavica, te najavljuju mogući bunt ako i se to ne učini.

"Mještani su istrajni da u prvoj fazi pravno, a u drugim fazama koristeći nepopularne mjere kao što su građanski neposluh, određene blokade cesta, prostora obuhvata, javnih institucija…, zaustave sve daljnje aktivnosti na izdavanju koncesija", navodi se u saopćenju nezadovoljnih mještana iz navedenih mostarskih naselja.

Upozorili predstavnike vlasti

Ističu da je investitor Rover d.o.o. Mostar zatražio dodjelu koncesije od Ministarstva privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona za izgradnju solarnih elektrana na području naselja Gubavica, te da će prema Zakonu o koncesijama, kantonalno ministarstvo u nekoj fazi zatražiti i saglasnost Gradskog Vijeća Grada Mostara odnosno mišljenje i nadležne Komisije za Koncesije Grada Mostara.

"Na 31. sjednici GV Grada Mostara vijećnik Alis Čolaković je već iznio elaboraciju određenih probleme s kojima se susreću mještani Gubavice i Pijesaka vezano za dodjele koncesije investitoru Rover d.o.o Mostar a i nekih budućih potencijalnih koncesija investitora ECO LUX (Proton) i Europa Solar za koje su trenutno izdate urbanističke suglasnosti na koje su mještani uložili žalbe", navodi se u saopćenju.

Ističu da su 15. marta imali sastanak s predsjednikom Gradskog vijeća Grada Mostara Salemom Marićem, predsjednicom komisije za koncesije Grada Mostara i vijećnikom Alisom Čolakovićem te im, kako navode, jasno ukazali na pogubnost solara na tom području.

"Samoinicijativna ponuda investitora za dodjelu koncesije se odnosi na obuhvat od oko 360 duluma državnog zemljišta koji se nalazi u sredini između tri zaseoka Elezovina, Tolovina i Bajlovina, neposredno uz njihove kuće a na određenim mjestima udaljenost od objekata je svega 18 metara. S obzirom na ogromnu površinu solarnog polja unutar ovog malog prostora bi imali svojevrsnu ekološku katastrofu", pojašnjavaju iz udruženja.

Spremni životom braniti svoj prostor

Upozoravaju da su te lokalitete mještani zadnjih 60 godina koristili a i trenutno koriste za ispašu svoje stoke kao i određenu poljoprivrednu proizvodnju.

"U prilog ovome govore i činjenice da se u predmetnom obuhvatu nalaze manje kamenom ograđene parcele te ogromno pojilište stoke. Predmetni obuhvat od 360 duluma državnog zemljišta se čak nalazio i u Nacrtu Plana upravljanja poljoprivrednim zemljištem Grada Mostara a mještani su bili planirali isti uzeti u zakup od Grada Mostara za potrebe ispaše stoke odnosno poljoprivredne proizvodnje", naglasili su.

Ističu kako ih posebno uznemiravaju, " činjenice da su urbanističke saglasnosti za solarne elektrane firmi Rover d.o.o. Mostar, izdate za ovaj obuhvat, bez da je Urbanizam Grada Mostara kao stranke u postupku uključio bilo koga od vlasnika susjednih parcela, a bio je obavezan kako po Zakonu o upravnom postupku, te po Zakonu o prostornom uređenju", kao i to da "investitor nije pokušao ostvariti nikakvu komunikaciju s mještanima".

Poručili su da "insinuacije određenih pojedinaca da mještani blokiraju dodjele koncesija zbog nacionalnih predznaka nisu korektne, naprotiv samo dodatno vrijeđaju mještane".

Ovim bi se kako upozoravaju , "direktno diskriminiralo povratničku populaciju" te da bi bila onemogućena komunikacija, poljoprivredne i stočarske aktivnosti, odnosno egzistencija, što bi u konačnici dovelo do prisilnog napuštanja svojih vjekovnih ognjišta.

Kažu da su "spremni svojim životima braniti svoj životni i egzistencijalni prostor, zagarantovana prava povratničke populacije, a sve ukoliko ovlaštene institucije, a i samo Gradsko vijeće Grada Mostara ne bude imalo sluha za ove elaborirane razloge mještana naselja Gubavice i Pijesaka".