Usora i Bosna se povlače
41

Mještani općine Doboj Jug sinoć odbijali evakuaciju, stanje se na sreću smiruje

Piše: E. M.
Rijeka Usora i Bosna se povlače u svoja korita, čime su se stvorili bolji uslovi nego što je to bilo protekle noći na području Doboj Juga, Jelaha i drugih mjesta uz ova riječna korita.
Besana noć za mještane uz rijeku Usoru je iza njih, ali još uvijek sa strepnjom gledaju u rijeku koja se počela vraćati u svoje korito otkako je intenzitet kišnih padavina manji. Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona te kantonalne i općinske službe civilne zaštite dežurali su cijelu noć.

Izvršena je evakuacija stanovništva, punile su se vreće s pijeskom za nasipe, a mehanizacija na terenu je bila svu noć aktivna na čišćenju prostora ispod mostova i kanala koji su nanijeli jednaku štetu.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

U izjavi za Klix.ba mještanin Doboj Juga Muhamed Šečić je kazao da su mu od 2014. godine do danas četiri puta plavili stambeni i pomoćni objekti.

"Sve je ovo razlog nesređenosti kanala i odvoda. U Karušama voda još uvijek stoji, kanali su začepljeni i voda ne može otići. Sinoć nisam spavao, dežurao sam, kako bih mogao zaspati... Voda je ušla u prizemlje kuće, uz pomoć rodbine spasili smo što se spasiti da", izjavio je Šečić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Slaven Perić iz Federalne uprave civilne zaštite i danas će sa svojim kolegama dežurati na području općine Doboj Jug gdje je situacija bolja nego protekle noći.

"Stanje je trenutno bolje nego što je bilo sinoć i jutros. Usora se povlači, kao i rijeka Bosna. Jutros smo u Matuzićima imali nekoliko evakuacija stanovništva, kao i u Usori. U toku noći smo čamcima obilazili ugroženo stanovništvo i evakuisali ih na sigurno područje. Putna komunikacija u Usori nije prohodna, još ima poplavljenih područja, ali stanovništvo je sigurno", kazao je Perić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Iako je Općina Doboj Jug sinoć naredila evakuaciju stanovništva koje se nalazi pored rijeke Usore, određeni mještani nisu htjeli napustiti svoje domove, dok je veliki broj njih evakuisan.

Na području Usore proglašeno je stanje prirodne nesreće, a do daljnjeg se prekida i nastavni proces u svim školama, dok je u Doboj Jugu proglašeno stanje elementarne i druge nepogode.

Stanje na poplavljenim područjima u BiH pratite i danas na portalu Klix.ba. Javite nam kakva je situacija kod vas. Šaljite fotografije i videe na [email protected].