Sarajevo
19

Mještani naselja Šip smatraju da su se desile nepravilnosti na raspravi o gradnji Pennyjevog objekta

B. R.
Objekat lijevo je planirana stambeno-poslovna zgrada
Objekat lijevo je planirana stambeno-poslovna zgrada
Mještani sarajevskog naselja Šip, kojima je neprihvatljiva planirana visina od 19 metara stambeno-poslovnog objekta kompanije Penny, tvrde da su na javnoj raspravi o gradnji objekta učestvovali i radnici ove firme. Sumnjaju da su među prisutnima bili građani koji ne žive na Šipu, odnosno ne žive u općini Centar.
Na javnoj raspravi Mjesne zajednice Betanija-Šip od 16. oktobra prošle godine prisustvovalo je 29 osoba - navedeno je u zapisniku javne rasprave. Stanovnici Šipa koji žive u blizini lokacije gdje se namjerava graditi ovaj objekat tvrde da je od istaknutog broja prisutnih bilo osam uposlenika Pennyja.

Nezadovoljni građani su ocijenili da je javnoj raspravi prisustvovao mali broj onih koji nisu bili obavezni prisustvovati, s obzirom na to da je među prisutnima bilo osam osoba koje su predstavljale organ mjesne zajednice, Općinu Centar, Zavod za planiranje Kantona Sarajevo i investitora. Ponovili su da stanari obližnjih zgrada nisu znali da će se javna rasprava održati, a kao razlog za to su naveli neodgovarajuće obavještenje o održavanju javne rasprave.

"Tvrdnja predstavnika Općine Centar da tokom javne tribine, a ni poslije Općina nije primila nijednu primjedbu je besmislena, jer o Javnoj raspravi nije obaviješten, niti joj je prisustvovao iko od stanara ugroženih okolnih zgrada. Računajući na očekivani otpor mještana, javna rasprava organizovana je i provedena na način da su građane lažno predstavljali uposlenici kompanije Penny, koja je i investitor projekta. To jasno potvrđuje evidencija prisustva na javnoj raspravi", izjavio je predstavnik stanara.

Nezadovoljni građani su poručili Općini Centar da joj je isključivi cilj da zadovolji interese investitora, ali ne i njihove interese. Upozorili su nadležne da bi se gradnjom ovog objekta u planiranim dimenzijama, kako su naglasili, narušila graditeljska cjelina ovog mladog naselja uz direktnu štetu i nedopustivo ugrožavanje stanara okolnih stambenih zgrada i privatnih kuća.

Oni su tražili da se javna rasprava ponovo održi, ali to nije prihvaćeno.

"Ova besprizorna lakrdija koju režira i u kojoj učestvuje naša lokalna zajednica i njeni predstavnici obavezuje nas da pružimo snažan otpor. Iako smo ispoštovali proceduru prikupljanja potpisa i Mjesnoj zajednici Betanija-Šip uredno uputili zahtjev za zbor građana, taj zahtjev je odbijen pod izgovorom epidemiološke situacije. Naravno, taj izgovor je neprihvatljiv, jer aktuelne mjere Federalnog kriznog štaba omogućavaju ograničena okupljanja u zatvorenom prostoru, mogućnost okupljanja na otvorenom ili čak videokonferenciju", ukazali su.

Najavili su da će tužiti Općinu Centar i da će, kako su naglasili, ostati izvan dnevnopolitičkih i međustranačkih obračuna. Također su najavili i da će tražiti opoziv predstavnika u mjesnoj zajednici. Podsjetili su i na druge probleme s kojima se suočavaju.

"Godinama čekamo završetak gradnje škole na Šipu i svakodnevno vozimo djecu u druge dijelove općine. Zbog transverzale nam je srušeno dječje igralište, a postojeća su pretijesna za naselje koje neprestano raste. Zbog manjka parking prostora svakodnevno reaguju policija i pauk služba, što potiče sukobe i loše komšijske odnose. Pokušaj gradnje objekta od 19 metara, koji će nepovratno unakaziti ovo mlado naselje i narušiti kvalitet života njegovih stanovnika, kap je koja preljeva čašu", izjavili su nezadovoljni građani.

Podsjećamo, iz Općine Centar za Klix.ba su naveli da je po ovom pitanju sve zakonski rađeno. Osvrnuli su se i na sumnju da je povećanje visine objekta sa devet na 19 metara kompenzacija investitoru zato što se planira rušiti njegov objekat u sarajevskom naselju Velešići zbog gradnje Prve transverzale, poručivši da to preko njih nije moguće činiti i da je to pitanje u nadležnosti kantonalne vlasti.