BiH
42

Mještani naselja Čole ogorčeni: Sve smo izgubili, a na nama se ubiru politički poeni

Piše: Am. Dž.
Mještani naselja Čole kod Željeznog Polja već danima nisu dobili humanitarnu pomoć koja im je prijeko potrebna, a ne nazire se ni početak izgradnje kuća za višečlane porodice ovog kraja. Skoro svaka kuća na ovom području je oštećena, a nekoliko objekata je srušeno do temelja.
Besim Tutmić (Foto: Anadolija)
Besim Tutmić (Foto: Anadolija)

Besim Tutmić je sa svojom porodicom živio u Čolama sve do početka katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH. Njegova trospratna kuća, u kojoj je odrastalo petero djece, sasvim je urušena.

"Jedanaestero nas je živjelo u kući. Na jednom spratu moji otac i majka, na drugom brat sa ženom i četvero djece, a na trećem moja žena, kćerka i ja", počinje svoju priču Tutmić.

Kako kaže, brojni političari su obilazili ovo naselje i obećali pomoć, a ništa od toga nije realizovano.

"Dolazili su ministar Zukan Helez, premijer Munib Husejnagić, Jerko Ivanković-Lijanović i Zlatko Lagumdžija. Ali oni su se samo slikali tu i obećavali. Ovdje se samo ubiru politički poeni pred izbore", kaže Tutmić, te dodaje da sve što je gradio čitav život, nestalo je preko noći.

Kuća u kojoj je živjela višečlana porodica Tutmić srušena je tokom poplava (Foto: Anadolija)
Kuća u kojoj je živjela višečlana porodica Tutmić srušena je tokom poplava (Foto: Anadolija)

U više navrata Tutmić je tražio hranu i druge potrepštine u magacinu u mjestu Begov-Han, ali kako kaže, zadnji put mu je rečeno da dođe za dva dana.

"Kuće su nam zbrisane, mi smo zaboravljani od svih. Govore nam da humanitarna pomoć stiže sa svih strana i da se strpimo, ali mi od toga ništa nismo dobili", ističe Tutmić.

Njegova porodica je trenutno smještena u selu Golubinje.

"Oni su tamo na sigurnom, ali ja svaki dan dolazim ovdje u Čole. Znate kako je, bez svog se ne može. Ali sve smo izgubili", kaže Tutmić.