BiH
58

Mještani Mostara bijesni na Aluminij: Pretovaranjem boksita truju nas i našu djecu

Piše: A. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Stanovnici Baćevića u Mostaru upozoravaju da će protestvovati i da neće podržati namjere Aluminija za izgradnju pretovarne stanice rude boksita koja bi se trebala nalaziti u neposrednoj blizini njihovih kuća.

Prema saznanjima mještana, nakon što je masovnim okupljanjem stanovnika Opina spriječen pretovar boksita kod Teretne stanice Mostar, kamioni iz Rudnika boksita Posušje i Široki Brijeg istovar boksita bi trebali činiti u krugu Aluminija, nakon čega bi se ruda dalje lansirala u vagonima putem pruge.

Svi su složni da je i tako život u Baćevićima težak jer stanovnici svakodnevno muku muče sa bijelom prašinom koja im pada po automobilima i kućama.

Ivica Markić, jedan od mještana navedenog naselja tvrdi da su za namjene Aluminija saznali preko njihove stranice, kao i preko javnih izjava rukovodstva Aluminija d. d. Mostar.

"Mi ćemo biti primorani izaći i blokirati cestu ako dođe do dovoza boksita u krug Aluminija, jer i mi i naša djeca već imamo određenih poteškoća za život u naselju Baćevići. Znamo da je ekonomsko stanje u Aluminiju teško, da se malo ulaže u zaštitu okoliša, znamo zato što vidimo i čujemo. Svako jutro vidimo bijelu prašinu (glinicu) po automobilima i po dvorištima. Također, čujemo smrad dima, pogotovo kad je uključen crveno bijeli dimnjak. Tokom noćnih sati, s dimnjaka skidaju filtere, tako da ukoliko moramo živjeti s ovakvim okolnostima već teškim, krajnje bi bilo da naša djeca moraju živjeti i s prašinom boksita", kazao je Markić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Mještani ne vide razlog zašto bi se boksit pretovarao u Aluminiju kad već postoji teretna stanica u Opinama.

"Nije mi jasno zašto ne nađu mjesto za pretovar koje nije naseljeno. Mi ćemo zasigurno postupiti isto kao što su i mještani Opina. Izaći ćemo na masovne proteste i nećemo dopustiti da se ruda pretovara nama ispred kuća. Aluminij petnaest godina s južne strane, osim što je postavio bodljikavu žicu koja graniči s naseljem, nikad nije ni pokosio ni očistio zemljište, a mi stanovnici naselja između sebe razgovaramo kako bi bilo lijepo da se uz ogradu posade dva-tri reda borova ili neko drveće. O tome možemo samo sanjati. Mi našu djecu stalno vodimo na inhalacije. Pomirili smo se s činjenicom da ima prašine i smoga, ali ne želimo da se to povećava jer smo i ovako kao u Černobilu", dodao je Goran Đopa.