Južni dio Mostara
12

Mještani Malog Polja sa naprtnjačama pomažu vatrogascima u borbi sa vatrenom stihijom

Piše: R. Durkić
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Mještani sa naprtnjačama i motorima za navodnjavanje pomagali su vatrogascima PVJ Mostar u gašenju požara u selu Malo Polje kod Mostara. U borbi sa vatrenom stihijom ovdje je bilo angažovano sedam vatrogasnih vozila i petnaestak vatrogasaca, javio je reporter portala Klix.ba.

Stanje na tri požara u južnom dijelu Mostara je malo bolje, ali se vatra pojavila na lokalitetu brda Kvanj, kod mjesta Rotimlja.

Kritično je i kod sela Gubavica, gdje se također nalaze brojne vatrogasne ekipe.

"Požar u Malom Polju koji je bio ugrozio privatnu imovinu je lokaliziran, trenutno gori jedno nepristupačno mjesto, ali dalje od kuća. Sve ekipe su se vratile osim jednog vozila, ostala su tri vatrogasca da kontroliraju dešavanja na tom području. Požar na lokalitetu Gubavica je isto u boljem stanju i vjerujemo da će i on biti stavljen pod kontrolu uskoro", kazali su za Klix.ba iz Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar.

Dispečer PVJ Mostar kazao nam je da se u večernjim satima pojavila vatra na brdu Kvanj, na širem lokalitetu mjesta Rotimlje. To područje teško je za gašenje jer ima u posljednjem ratu miniranih područja.

Kod gašenja požara pomogla je kiša koja je u večernjim satima padala u tom dijelu Hercegovine.

Požari na lokacijama južno od Mostara redovni su skoro svakog ljeta, ali ove godine nije bilo većih opasnosti po privatne objekte.