7 dana odsječeni od svijeta
0

Mještani Luka i Kruševog Dola zatrpani snijegom

Piše: Tatjana Sekulić
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Već 7 dana mještani sela Luka i Krušev Do, u Istočnoj Bosni, zatrpani su snijegom. Do ovih sela nema asfaltiranog puta, a kako kaže načelnik Opštine Srebrenica, Osman Suljić, čišćenje je skupo, s toga su mještani tih sela osuđeni na milost i nemilost vremenskih prilika.

Slična situacija je bila i prije dvije godine kada se mještanima ovih sela hrana morala dostavljati helikopterima. Snijeg koji danima neprestano pada sada je ponovo zatrpao povratnička sela Luka i Krušev Do u kojima je nastanjeno 50 porodica.

Silazak po hranu u Srebrenicu je 'nemoguća misija', a sudeći po riječima načelnika Opštine Srebrenica Osmana Suljića i samo čišćenje puta do tih sela je 'nemoguća misija' jer opština nema novca.

"Znate li vi koliko je novca potrebno da bi se ti putevi očistili?", upitao nas je Suljić nastavljajući: "U tom selu nema djece koja idu u školu, tako da je preče očistiti puteve prema selima u kojima ima školske djece. Da imam novca ja bih od tih sela napravio London, ali novca nema", kazao je Suljić dodajući da će nadležne službe ipak početi s čišćenjem puteva kada prestanu snježne padavine.

Da mještani sela Luka i Krušev Do zaslužuju normalne uslove za život složio se i potpredsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Zulfo Salihović.

"Ti ljudi zaslužuju da im se očisti put kako bi mogli sići u Srebrenicu. No, problem je u nedostatku novca. Ja sam spreman dati iz svog džepa 100 KM kako bi se pomoglo tim ljudima, ili čak organizovati dobrovoljne timove koji će čistiti put.", kazao je Salihović.

Naime, kako saznajemo od načelnika opštine, do sela Luka i Krušev Do potrebno je očistiti najmanje 16 kilometara puta, a svaki kilometar očišćenog puta plaća se 40 KM.

"Opština Srebrenica se prostire na 520 kvadratnih kilometara i za čiščenje snijega svake zime je potrebno najmanje 200 hiljada KM. Mi tog novca nemamo", kaže Suljić.

Na naše pitanje da li bi bilo jednostavnije asfaltirati put ka selima Luka i Krušev Do i time olakšati čišćenje snijega tokom zime, Osmanović je kazao da bi to bilo od velike koristi mještanima, ali još jednom ponovio kako oni tog novca nemaju.

"Više od sedam dana smo zatrpani snijegom. S obzirom da se ovo dešava skoro svake godine, spremno dočekamo ove vremenske neprilike i obezbijedimo hranu za nekoliko mjeseci. Mi se nadamo da će se vremenske prilike poboljšati, i da će se snijeg početi topiti, što će naravno olakšati i čišćenje puteva", kazao je za Sarajevo-x.com Zahir Habibović, povratnik u selo Luka.