{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mještani Kruščice kod Viteza danas ponovo uspjeli sačuvati rijeku

17.8.2018. u 20:21
270
28
Mještani Kruščice kod Viteza danas ponovo uspjeli sačuvati rijeku
270
Mještani Kruščice kod Viteza danas ponovo uspjeli sačuvati rijeku
Foto: CZZS
Mještani Kruščice danas su ponovo spriječili investitora da uđe sa mašinama u korito rijeke Kruščice i počne sa izgradnjom hidroelektrane Kruščica 1. Oko 200 mještana i njihovih komšija iz okolnih mjesta blokiralo je prolaz mašinama i time su uspijeli sačuvati rijeku za koju se bore već godinu dana.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Izvođač radova je došao u pratnji oko 15 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona i pokušao je proći do lokacije za izgradnju. Nakon nekoliko sati blokade i zahtjeva da im se pokaže nalog za današnju akciju, koji su policijski službenici tvrdili da posjeduju, izvođač radova je napustio lokaciju i otišao s mjesta događaja uz skandiranje mještana.

"Uprkos svim pritiscima kojima smo svakodnevno izloženi, ne odustajemo. Danas smo kao i svih 365 dana stali rame uz rame u zaštitu rijeke. Mi bdijemo uz ovu ljepoticu i svim snagama smo danas ponovno vratili mašine", kazala je Maida Bilal iz Ekološkog udruženja Bistro iz Kruščice.

Foto: CZZS
Foto: CZZS


Iako nisu pokazali nalog mještanima, pripadnici policije napisali su nekoliko kazni ženama koje su sprečvale prolazak mašina. Sve vrijeme saobraćaj za ostala vozila odvijao se nesmetano.

Koncesija za izgradnju ove hidroelektrane je u vlasništvu firme Genna iz Viteza i prema riječima mještana ovog mjesta, izvođač nema sve potrebne dozvole za izgradnju ove hidroelektrane.

Podsjetimo da se prošle godine, 24. avgusta desio incident u ovom mjestu nakon što su pripadnici Specijalne policije MUP-a SBK-a rano ujutro prekinuli blokadu mosta i priveli više osoba koje su protestvovale protiv izgradnje hidrolektrane, pri čemu je više osoba povrijeđeno.

"Mještani Kruščice su danas još jednom pokazali da ne žele hidroelektrane u svom mjestu. Pozivamo vladu Srednjobosanskog kantona da raskine koncesije za ove hidroelektrane jer je to jedini ishod koji je prihvatljiv u ovoj situaciji", kazala je Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu:

Pored protesta na mostu, gdje dežuraju 24 sata, oni vode i pravnu borbu za koju vjeruju da će se okončati u njihovu korist i da će na kraju rezultat biti raskidanje ugovora o koncesiji za dvije hidroelektrane planirane na ovoj rijeci, Kruščica 1 i Kruščica 2.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: