Mještani ilidžanskih naselja vodu izbacivali iz kuća, kritično i u Hadžićima i Pazariću

Piše: I. Č./Klix.ba
4.2.2019. u 09:28
65
71
Mještani ilidžanskih naselja vodu izbacivali iz kuća, kritično i u Hadžićima i Pazariću
65
1/11 Foto: M.O./Klix.ba
2/11 Foto: M.O./Klix.ba
3/11 Foto: M.O./Klix.ba
4/11 Foto: M.O./Klix.ba
5/11 Foto: M.O./Klix.ba
6/11 Foto: M.O./Klix.ba
7/11 Foto: M.O./Klix.ba
8/11 Foto: M.O./Klix.ba
9/11 Foto: M.O./Klix.ba
10/11 Foto: M.O./Klix.ba
11/11 Foto: M.O./Klix.ba
Naselja na području Kantona Sarajevo, izgrađena u dolini rijeka Bosna, Željeznica i Zujevina, zahvatile su poplave, a najveća šteta prouzrokovana je u Hadžićima, Pazariću, Osijeku, Otesu, Bojniku i dijelovima Rajlovca i Reljeva. Pojedini mještani tih naselja su tokom noći vodu izbacivali iz svojih kuća.
Ni u jednoj od općina zahvaćenih poplavama, potvrđeno je za Klix.ba, nije proglašeno stanje elementarne nepogode, zbog čega nema osnova da se vanredno stanje proglasi na nivou Kantona Sarajevo. Lokalnim vlastima to nije u interesu, uz ostalo i zbog toga što bi mještani mogli tražiti odštetu iz budžeta.

Usljed poplava je najviše stradala općina Hadžići, ali i općine Novi Grad i Ilidža, naročito u dijelovima gdje su te dvije općine povezane lokalnim putevima. Općina Vogošća, odnosno naselja u dolini rijeke Bosne i lokalnih potočića u Vogošći, pretrpjela su manju štetu. Došlo je do izlijevanja vode iz jednog potoka.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ) Samir Džihić istakao je za Klix.ba da je u Hadžićima i Pazariću, usljed poplava, ugroženo 35 stambenih objekata.

"Pravovremenom reakcijom KUCZ-a i drugih službi spriječene su veće štete. Postavljeni su vodobrani od vreća s pijeskom. Trenutno nema ugroženih kuća, odnosno kuća pod vodom. Još uvijek su poplavljena poljoprivredna zemljišta u tim općinama zbog otapanja snijega s okolnih planina", kazao je Džihić.

Napomenuo je da općinske službe evidentiraju štetu zbog eventualnih nadoknada.

"Ni u jednoj općini situacija nije bila alarmantna do te mjere da se proglasi stanje elementarnih nepogoda, zbog čega ni Kanton Sarajevo nije mogao proglasiti vanredno stanje", kazao je Džihić za Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (71)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: