Helsinški komitet BiH
0

Mještani Gluhe Bukovice žalili se na pristrasnost suda

FENA
Predstavnici Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH (HKBiH) primili su danas u Sarajevu 50-ak mještana Gluhe Bukovice, u kojoj su bili roditelji i ovlašteni predstavnici roditelja i djece, koji su ovoj organizaciji namjeravali iznijeti argumente u vezi s njihovim navodima o obespravljenosti njihove djece.

U molbi za održavanje sastanka koju su jučer uputitili HKBiH, mještani su obrazložili da je smjenom imama Rešada Omerhodžića, kojeg je Općinski sud u Travniku nepravomoćno osudio na 18 mjeseci zatvora zbog bludnih radnji nad maloljetnom djevojčicom N.T., njihovoj djeci onemogućena vjerska naobrazba. Naveli su također kako prihvataju suspenziju imama Omerhodžića, zato što je tu odluku donio Rijaset Islamske zajednice i reisu-l-ulema Mustafa Cerić.

Kako je Feni danas izjavio izvršni direktor HKBiH Muhamed Džemidžić, tokom sastanka se ispostavilo da mještani Gluhe Bukovice nisu imali namjeru da razgovaraju o ugroženosti njihove djece, već su imali primjedbe na pristrasnost i korumpiranost suda.

Iznijeli su tvrdnje da u ovom slučaju nije obavljeno pravično suđenje, da je ova odluka suda donijeta pod pritiskom medija i da su mediji uvredljivo izvještavali o mještanima Gluhe Bukovice.

Predstavnici HKBiH su insistirali na razgovoru o ugroženosti prava djece te istaknuli da njihov mandat nije da komentiraju odluke suda, posebno imajući u vidu da je ovdje riječ o prvostepenoj presudi te da bi sve drugo predstavljalo pritisak na drugostepeni sud.

Džemidžić je kazao da su predstavnici HKBiH zatražili od mještana da dostave ovoj organizaciji svoje argumente u vezi s njihovim navodima o sudskom postupku, koje će HK razmotriti i na njih dati svoje odgovore.

Također, u HKBiH apelirali su i na medije i na roditelje da u kompletnom slučaju zaštite prava djece, istaknuvši da niko ne smije manipulirati djecom.

-U ovom slučaju, koji još nema svoj epilog, najvažnija zadaća je da se povede računa o interesu djece, jer su naše procjene da su u svemu ovome najveće žrtve djeca, ustvrdio je Džemidžić.