BiH
0

Mještani Dobrog Sela strahuju od crvenog mulja i prašine, uprava Aluminija šuti

Klix.ba
Mještani Dobrog Sela pored Čitluka zatražili su hitno rješenje problema sanacije deponije crvenog mulja. Kako su istakli, plaše se za svoje i zdravlje svoje djece, a kompanija Aluminij, kojoj pripada odlagalište crvenog mulja, ne odgovara na njihove molbe i predstavnici kompanije ne žele doći na sastanak.

Deponija crvenog mulja u Dobrom Selu potpuno je sigurna po ljude i okolinu, tvrdi mostarska kompanija Aluminij. Međutim, mještani odbijaju te tvrdnje i žele da se hitno riješi problem sanacije odlagališta crvenog mulja.

Kako su istakli, nekoliko puta su pokušavali dogovoriti sastanak s predstavnicima kompanije, no posljednji put im je to uspjelo u aprilu 2012. godine, kada su umjesto dogovora dobili rješenje kojim prestaje isplata eko rente i radnog mjesta čuvara deponije crvenog mulja te u kojoj je navedeno da je deponija sanirana u potpunosti.

Mještani Dobrog Sela tvrde da to nije tačno, odnosno da sanacija deponije nikada nije ni počela, te zahtijevaju sastanak s predstavnicima Aluminija.

"Deponija nije sanirana, jer, odgovorno tvrdimo, sanacija nikada nije ni počela. Mi smo se žalili na odluku Aluminija, ali smo u odgovoru dobili i to da se eko renta prestaje isplaćivati do daljnjeg zbog teške finansijske situacije u kojoj se Aluminij nalazi. Razumijemo da Aluminij nema novca, ali u našoj žalbi se najmanje spominjala eko renta. Mi smo u žalbi naveli jasno da se oštro protivimo izvršenoj 'sanaciji' i da tražimo reviziju", istakli su mještani Dobrog Sela.

Naveli su da eko renta, koja iznosi 10.000 KM, njima ne znači ništa, jer novcem ne mogu kupiti zdravlje, te zahtijevaju hitno rješavanje ekološkog problema koji je pred njihovim vratima.

"Zašto se mora čekati scenarij sličan onome koji se dogodio sa deponijom crvenoga mulja u Mađarskoj, gdje je došlo do puknuća deponije. Zašto cijela dolina Neretve sa širim područjem mora strepiti od nekog jačega potresa? Zašto uprava Aluminija ne pokaže barem malo brige za deponiju koju su donijeli pred naša vrata? Zašto se ne pristupi stvarnoj realizaciji sanacije deponije? Zašto u ljetnim mjesecima deponija koja stalno mora biti pod vodom ovisi samo o vremenskim prilikama? Zašto mi, mještani Dobroga Sela, a vjerovatno i oni sa širega područja, prilikom ubiranja plodova iz naših vrtova iste moramo prvo oprati od crvene prašine, i tek onda, na vlastitu odgovornost, i konzumirati", upitali su, istaknuvši da još jednom preko medija pozivaju upravu Aluminija da dođe na sastanak kako bi zajedno došli do konkretnog dogovora.