{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mjesečni troškovi domaćinstava u RS 1.381 KM

S
24.2.2013. u 09:33
1
11
Mjesečni troškovi domaćinstava u RS 1.381 KM
1
Mjesečni troškovi domaćinstava u RS 1.381 KM
Domaćinstva u Republici Srpskoj u toku 2011. godine, u prosjeku su mjesečno trošila 1.381 KM, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Anketa provedena među 2.437 domaćinstava pokazala je da se više od trećine troškova ukupnih mjesečnih izdataka domaćinstava odnosi na hranu i piće, a jedna četvrtina na održavanje stana i režije.

Prema ovim podacima, 14,4 odsto odlazi na prevoz i komunikacije, 5,1 na odjeću, 4,7 odsto za namještaj i opremu u domaćinstvu, 3,4 na zdravstenu zaštitu i 13,7 odsto za ostale proizvode i usluge kao što su rekreacija, duvan, usluge smještaja i drugo.

U strukturi ukupnih mjesečnih izdataka u odnosu na 2007. godinu zabilježeno je značajnije povećano učešće izdataka za komunikacije, stanovanje i režije, kao i izdaci za odjeću i obuću, dok se manje izdavalo za rekreaciju, kulturu i zdravstvo.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske i anketama, u međugradskim i seoskim naseljima je 61,1 odsto domaćinstava koja u prosjeku mjesečno troše 1.299 KM, dok domaćinstva u gradskim naseljima više izdvajaju za sve stavke i njihovi mješečni izdaci iznose 1.410 KM.

Podaci pokazuju da svako drugo domaćinstvo ima bar jedan automobil, dok skoro jedna trećina posjeduje bicikl. Internet priključak ima 25,5 odsto domaćinstava, što je više nego 2007. godine kada je usluge interneta koristilo 8,7 odsto domaćinstava.

Podaci o izdacima za potrošnju domaćinstava koriste se i za procjenu relativnog siromaštva, te računica pokazuju da je 14,8 odsto siromašnih domaćinstava u Republici Srpskoj, što opet nije relevantan podatak, jer anketa ne uključuje ljude koji žive u kolektivnim centrima ili drugim ekstremnim uslovima siromaštva.

Republički zavod za statistiku provodi svake četiri godine ankete o potrošnji domaćinstava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: