UG Front
0

Mjesečna primanja poslanika bit će oko 8.000 KM

FENA
Udruženje građana "Front" protestira protiv najnovijih povećanja plaća poslanicima i delegatima u parlamentu BiH te poziva građane da osude i reagiraju na ovu situaciju.

Iz Udruženja podsjećaju da će poslanicima ubrzo biti izdata rješenja o isplatama korigovane plaće za juli. Odluku je donijela Zajednička komisija za administrativne poslove unatoč činjenici da je od sedam stvarno prisutnih članova Komisije njih četvero glasalo za: Remzija Kadrić (SBiH), Ilija Filipović (HDZ), Dušanka Majkić (SNSD) i Božo Rajić (HDZ 1990), dok su suzdržani bili Momčilo Novaković (SDS) i Hilmo Neimarlija (SBiH). U svemu je ključnu ulogu odigrao deponovani glas člana Komisije Vinka Zorića (HDZ 1990).

-On je prije izjašnjavanja o odluci napustio sjednicu zbog, kako je pojasnio, odlaska na sprovod u Hercegovinu, gdje je trebao stići u poslijepodnevnim satima. I, iako nije bio prisutan prilikom izjašnjavanja, njegovo opredjeljenje je predsjedavajući Komisije Remzija Kadrić pridodao rezultatima glasanja, te proglasio da je odluka usvojena jer je dobila pet glasova za", objašnjavaju iz Udruženja.

Njihovom odlukom, koeficijenti za obračun osnovice plaća poslanika i delegata ostat će na dosadašnjem nivou od 8,4 ali će, s obzirom na uvećanje osnovice po Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama vlasti, koja se sa sadašnjih 240 koriguje na 498 KM, doći do veće startne plaće za oko 2.200 KM.

  • Znači, poslanici i delegati će umjesto 2,016 imati osnovnu plaću od 4.200 KM, predsjednici klubova i komisija u parlamentu umjesto 2.040 primat će 4.250 KM, a članovi Kolegija (predsjedavajući i njegovi zamjenici) umjesto 2.088 u startu će primati 4.350 KM", stoji u saopćenju Udruženja.

Udruženje podsjeća da će biti povećane i naknade za troškove ishrane, odnosno, toplog obroka na oko 260 KM te da će ukupna mjesečna primanja poslanika i delegata biti 8.000 KM.