{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mjesečna plata većine sudija i tužilaca 2.400 KM

S
6.5.2009. u 14:14
0
4
Mjesečna plata većine sudija i tužilaca 2.400 KM
0
Mjesečna plata većine sudija i tužilaca 2.400 KM
Povodom učestalih novinskih članaka o navodnom povećanju plata nosiocima pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) obavijestilo je javnost da "od 2005. godine do danas nije vršeno povećanje plata sudija i tužilaca".
Također su iz ove pravosudne institucije objavili da najveći broj sudija i tužilaca, njih 83%, prima platu u mjesečnom iznosu od 2.400 KM.

"VSTV BiH je prošle godine u formi inicijative predložio povećanje plata, međutim nakon što su obavljeni razgovori sa predstavnicima nadležnih ministarstva tokom kojih je konstatovana loša realizacija budžeta, uz puno uvažavanje teške ekonomske situacije u zemlji i globalne ekonomske recesije, zaključeno je da trenutno nije moguće osigurati finansijska sredstva za pomenutu inicijativu", stoji u saopštenju.

"Takođe bismo naglasili da je VSTV BiH tokom svoje inicijative pokušao osigurati uvođenje naknada koje su ukinute sudijama i tužiocima donošenjem zakona o platama i drugim naknadama iz 2005. godine. Riječ je o naknadama za odvojen život, putne troškove i topli obrok. VSTV BiH ovom inicijativom nastoji osigurati odgovarajuću nacionalnu strukturu u pravosudnim institucijama."

Iz VSTV BiH naglašavaju da je "evidentan napredak koji je postignut u proteklom periodu kada je riječ o reformi pravosuđa (...) poput reimenovanja sudija i tužilaca u skladu sa visokim profesionalnim standardima, reforme prekršajnog sistema, rekonstrukcije brojnih zgrada pravosudnih institucija i informatizacije pravosuđa."

"Uvođenje etičkih kodeksa i uspostavljanje Ureda disciplinskog tužioca dodatno govore u prilog činjenici da je riječ o uređenom sistemu kojem je cilj promovisati profesionalne i etičke standarde unutar pravosudne zajednice", poručili su.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: