Samo u BiH
75

Mjesecima nisu zakazali sjednicu Parlamenta FBiH, a hvale se predajom odgovora Evropskoj komisiji

Piše: Ervin Mušinović
Edin Mušić i Lidija Bradara (Foto: Klix.ba)
Edin Mušić i Lidija Bradara (Foto: Klix.ba)
Parlament Federacije BiH već mjesecima nije održao redovnu sjednicu, a zbog nerada vladajuće strukture najviše ispaštaju stanovnici FBiH. Na drugoj strani rukovodstvo najvišeg organa zakonodavne vlasti bh. entiteta redovno informiše javnost o brojnim aktivnostima, od kojih realno građani nemaju nikakve koristi, poput prisustvovanja ceremoniji uručivanja odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije.

Posljednja redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH održana je 26. decembra 2017. godine, a ovaj dom nikada nije završio ni ranije započetu 25. sjednicu na kojoj je usvojen dnevni red. U međuvremenu ovaj organ zakonodavne vlasti održao je 28. decembra, 17. januara, 23. januara i 24. januara vanredne sjednice.

To znači da federalni zastupnici nisu sjeli u parlamentarne klupe skoro dva mjeseca. Direktnu odgovornost za nerad Zastupničkog doma Parlamenta FBiH snosi tročlani kolegij Zastupničkog doma PFBiH u sastavu Edin Mušić (SDA), Mladen Bošković (HDZ BiH) i Vesna Švancer (SBB).

Domaće parlamentarce nisu stimulisala ni enormno visoka primanja da napokon počnu raditi svoj posao i zastupati interese stanovnika Federacije BiH. Naime, izabrani parlamentarci u prosjeku za svoj (ne)rad iz džepa građana FBiH mjesečno naplate i do 3.000 KM, odnosno devet prosječnih penzija u FBiH.

Evidentne blokade u radu nisu spriječile rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da se pohvali brojnim aktivnostima od kojih stanovnici FBiH nemaju nikakvu korist.

Tako su predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić i njegova zamjenica Vesna Švancer 8. marta ove godine, umjesto da obraduju građane zakazivanjem sjednice, javnost informisali da su prisustvovali 18. godišnjici zvanične uspostave Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Kako je saopćeno, predsjedavajući Mušić je u odvojenom susretu s predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH razgovarao o aktuelnoj društveno-političkoj situaciji. S pravom se postavlja pitanje da li bi možda korisnije bilo da je Mušić o aktuelnoj političkoj situaciji razgovarao s koalicionim partnerima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH s ciljem prevazilaženja prepreka koje onemogućavaju rad zakonodavne vlasti u entitetu.

Javnost je informisana i o tome da se Mušić obratio na Svečanoj akademiji u povodu Dana nezavisnosti BiH u Mostaru, ali i da je prisustvovao ceremoniji uručenja odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije, kao i zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Posebno "aktivna" je bila i zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PFBiH Vesna Švancer koja je građane obavijestila kako je prisustvovala izboru sportiste Zavidovića za 2017. godinu i sastanku Kongresa Vijeća Evrope u Strazburu.

Inače, Parlament FBiH saopćio je kako je riječ o sastanku na kojem je usvojen zapisnik s prethodnog sastanka održanog 17. oktobra 2017. godine te razmatrani i jednoglasno usvojeni izvještaji: Stanje ljudskih prava na lokalnom i regionalnom nivou i Situacija lokalne demokratije u Andori, Lihtenštajnu, San Marinu, Latviji, Republici Moldaviji i Monaku. Nakon toga održane su debate o stanju u Mađarskoj.

Ništa bolja situacija nije ni u Domu naroda Parlamenta FBiH koji je posljednju redovnu sjednicu održao 12. decembra 2017. godine, a 16. i 22. januara dvije vanredne sjednice.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara pohvalila se kako je primila priznanje Crvenog križa Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, ali i kako je bila gošća izdanja HRT-ove emisije "Pogled preko granice-Hrvati u BiH" gdje je ukazala kako je "Ustav Federacije BiH mijenjan na štetu Hrvata".

Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić kazao nam je kako najveću odgovornost za to što Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH nije zasjedao snosi Edin Mušić.

"U ovom trenutku on ima na raspolaganju dvije nezavršene redovne sjednice i tri vanredne sjednice. Dakle, ima pet nezavršenih sjednica, a nije u stanju dva mjeseca da zakaže sjednicu", rekao je Mašić.

On upozorava da Mušić nije predsjedavajući parlamenta SDA, a ni koalicije SDA-HDZ BiH-SBB, već predsjedavajući Parlamenta FBiH zbog čega mora da vodi računa o interesima građana FBiH.

"Mušić svojim postupanjem pokazuje potpuno odsustvo odgovornosti bilo koje vrste", zaključio je Mašić.