BiH
23

Mjesečev rafting na Tari događaj za pamćenje

SRNA
(Foto: SRNA)
Noć "Supermjeseca" članovi Rafting kluba "Tara Adventure" iz Foče iskoristili su za noćni rafting rijekom Tarom, koji je zbog blizine Zemljinog satelita bio poseban doživljaj.

Šest članova kluba, sa kojim je bila i jedna turistkinja iz Švicarske, na vodu su izašli u 23.00 sata u mjestu Brštanovica, a spuštanje niz bukove Tare i Drine do kampa u Bastasima trajalo je do dva sata iza ponoći.

Skiper Karlo Šimović rekao je da je "Mjesečev rafting", kako ga nazivaju, veoma zanimljiv i da djeluje živopisno i nestvarno.

"Mjesec je kao neki veliki reflektor, nisu nam bile potrebne baterije ni lampe, sve se vidjelo, čak i kamenje na dnu Tare", priča Šimović.

Prema njegovim riječima, turistkinja iz Švicarske oduševila se ljepotom "Suze Evrope" obasjane mjesečinom i slapovima rječice Šipčanice, pod kojima su rafteri pravili uobičajenu pauzu.

Nakon 14 kilometara Tarom, od mjesta gdje se ova rijeka sastaje sa Pivom, posljednjih pet kilometara rafting spusta je rijekom Drinom, koja je noću obavijena maglom.

"U jednom momentu se spustila magla, pa smo mogli vidjeti samo nekoliko metara ispred sebe, išli smo napamet, ali dobro poznajemo tok, znamo svaki kamen gdje se nalazi", ističe Šimović.

Njegov kolega Srđan Kulić kaže da se ljepota noćnog spusta ne može opisati riječima niti se na pravi način može snimiti fotoaparatom.

"Boja Tare, koja se preliva na mjesečini, neopisiva je i ne znam sa čim bih je mogao uporediti da bih dočarao ovaj nevjerovatan doživljaj", priča Kulić.

Svjetlost "Supermjeseca" sinoć su iskoristili i članovi Rafting kluba "Tara raft" čija se posada, takođe, spustila niz bukove Tare.