BiH
59

Mjesec obećanja: Zvanično počela predizborna kampanja

Piše: E. G.
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
U BiH je danas zvanično nastupila predizborna kampanja za oktobarske, Opće izbore. Kampanja će trajati do 11. oktobra, kada će nastupiti predizborna šutnja uoči 12. oktobra kada je izborni dan.

Iako se jutros moglo očekivati da će predizborni plakati i bilbordi biti postavljeni širom države, to se ipak nije desilo, ali tokom dana i narednih dana sigurno hoće.

Izborna kampanja je period kada političke stranke građanima, odnosno biračima, predstavljaju svoje izborne programe i kandidate. U BiH se to već godinama obično svodi da davanje obećanja koje stranke kasnije kada dobiju izbore ne ispune ili ih ispune u veoma malom procentu. Za nadati se ipak da će tokom narednih mjesec dana stranke i kandidati davati realna obećanja te da će građani među velikim brojem kandidata i predizbornih programa biti u stanju prepoznati one najbolje.

Na ovogodišnjim izborima Centralna izborna komisija je ovjerila ukupno 735 kandidatskih listi i 7.748 kandidata, od čega su 3.276 žene (42 posto) i 4.472 muškarci (58 posto).

U Federaciji BiH (FBiH) moći će moći glasati 2.037.076, u Republici Srpskoj (RS) 1.241.832, a u Brčko distriktu BiH 45.317 osoba. Broj osoba sa pravom glasa koji su registrovani izvan BiH je 42.139.

Centralna izborna komisija je jučer pozvala sve stranke, odnosno sve političke subjekte da predizbornu kampanju vode u fer i korektnoj atmosferi, da se suzdrže od nacionalističkih, ali i antidržavnih poruka, ukratko da se predstave građanima u demokratskoj atmosferi.

Na ovim, Općim izborima, građani BiH biraju članove Predsjedništva BiH iz tri konstitutivna naroda, zastupnike u državni parlament, zastupnike u ektitetske i kantonalne parlamente.

Podsjetimo još jednom da je i sama Centralna izborna komisija jučer naglasila da jezik mržnje tokom predizborne kampanje neće biti toleriran te da će kandidati ili stranke koje ga izreknu biti kažnjavani u skladu s Izbornim zakonom, odnosno u skladu s odlukom CIK-a.

Sretno građankama i građanima, stranke i političari će se snaći!