Rok iz sporazuma propao
5

Mjesec dana lažne nade u političkom roller coasteru BiH: SDA, SNSD, HDZ i saga o vlasti

S. H.
Nikola Špirić (SNSD), Dragan Čović (HDZ) i Bakir Izetbegović (SDA) (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nikola Špirić (SNSD), Dragan Čović (HDZ) i Bakir Izetbegović (SDA) (Foto: I. Š./Klix.ba)
Lideri tri vodeće stranke u državi SDA, SNSD-a i HDZ-a nakon višemjesečnih prepucavanja poslije izbora, prije 30 dana optimistično su potpisali sporazum o formiranju vlasti pod budnim okom, tada nasmijanog šefa Delegacije Evropske unije u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka. I od tada ništa nije urađeno. Vlast nije formirana, niti je izvjesno da će uskoro biti.
Nasmijani Wigemark gotovo jedini je odisao optimizmom da je "posao završen" i da će se zahvaljujući njegovom angažmanu vlast konačno formirati. To bi bila odlična poruka koju bi Wigemark predstavio EU, s obzirom da je na odlasku i završetku mandata.
Lars-Gunnar Wigemark vidno zadovoljan nakon potpisanog sporazuma 5. augusta
Lars-Gunnar Wigemark vidno zadovoljan nakon potpisanog sporazuma 5. augusta

Tinta na potpisu čuvenog sporazuma tog 5. augusta se još nije bila ni osušila, a već su se pojavile prve naznake i sumnje da će se išta ispoštovati od onoga što je dogovoreno.

Unaprijed se znalo da je kamen spoticanja NATO put naše zemlje. SDA ne želi pristati na formiranje novog Vijeća ministara bez garancije da će se poštovati ranije državne odluke, ustav i zakoni, a što znači i usvajanje i slanje Godišnjeg nacionalnog programa za NATO.

SNSD ne pristaje na to, a HDZ-u je u početku bilo svejedno te su izbjegavali u saopćenjima isticati NATO i ANP. Potom su odjednom, u jeku političkog nadmidrivanja i opcije da se pošalje reducirani ANP, iz HDZ-a isticali važnost NATO puta. Sada, kada ističe zadati rok u sporazumu za uspostavu vlasti, HDZ se u potpunosti priklonio SNSD-u i traži prvo formiranje vlasti, pa onda usvajanje i slanje ANP-a.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a (Foto: Klix.ba)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavljivao je da će, ukoliko se vlast ne formira do 5. septembra, u Narodnoj skupštini Republike Srpske pokrenuti pitanja vraćanja nadležnosti sa države na entitet i povući RS iz OSBiH, Suda, Tužilaštva BiH, SIPA-e i drugih državnih institucija.

Nakon velikih najava, sada slijedi blago usporavanje, pa pojedinci iz SNSD-a poručuju da će se o formiranju vlasti razgovarati i nakon 5. septembra. I hoće, jer je vlast svima mila i draga, a naročito SNSD-u, kojima je "trn u oku" još uvijek aktuelno prisustvo kadrova SDS-a i PDP-a u državnim institucijama.

Članovi Predsjedništva BiH dva puta su zakazivali sjednicu, i oba puta je otkazali. U prethodnih mjesec dana izrečeno je mnogo teških i velikih riječi, obećanja, prijetnji, ali vlasti nema. Državni parlament nije usvojio nijedan zakon. Građani ispaštaju i još će ispaštati.