Ustavni sud odlučio
21.1k

Mjere zabrane kretanja i obaveznog nošenja maski su neustavne

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao sjednicu na kojoj je donesena odluka da mjera ograničena kretanja i nošenja maski tokom pandemije koronavirusa predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava.

Elektronskim putem je danas održana redovna 120. sjednica Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Doneseno je nekoliko odluka, a ona najrelevantnija za bh. javnost jeste da su odluke Kriznog štaba FBiH o zabrani kretanja i obaveznom nošenju zaštitnih maski "miješanje u osnovna ljudska prava i slobode garantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava".

"U konkretnom slučaju u pitanju su kršenja prava na privatni život i na slobodu kretanja, koja su izvršena naredbama uskih segmenata izvršne vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja, kriznih štabova ministarstava zdravstva", stoji u odluci Ustavnog suda.

Još se navodi da odluka Kriznog štaba Ministarstava zdravstva FBiH predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava s obzirom na to da je "izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti".

Mjera zabrane kretanja nakon 11 sati do pet ujutru je uvedena 10. novembra usljed porasta broja novozaraženih koronavirusom, a pratile su je mjere obaveznog nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Nakon donošenja mjera sarajevski advokati su uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH te tražili da preispitaju donesene mjere, kao i to da do konačne odluke ukinu mjeru Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.