{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Mjere protiv krize trebaju pomoći privredi i povećati standard'

F
19.1.2009. u 17:06
0
0
'Mjere protiv krize trebaju pomoći privredi i povećati standard'
0
'Mjere protiv krize trebaju pomoći privredi i povećati standard'
Poslanik SDPBiH u Predstavničkom domu PFBiH Sabrija Pojskić uputio je pismo Vladi Federacije BiH i premijeru Nedžadu Brankoviću u kojem iznosi svoje cjelovite primjedbe, sugestije i prijedloge na Program mjera za ublažavanje globalne ekonomske krize i unapređenje poslovnog ambijenta i Socijalni sporazum za period 2009.-2010. godine.
Pojskić navodi da interventna uloga organa države treba da pomogne poslodavcima da bezbolnije prebrode probleme nastale recesijom i da zaštiti socijalni položaj radnika i socijalno ugroženih kategorija stanovništva.

Mjere koje budu preduzete treba da povećaju konkurentnu sposobnost privrede, ali i da spriječe porast nezaposlenosti i opadanje standarda radnika i socijalno ugroženih kategorija stanovništva u cjelini.

Predloženi Program mjera i Socijalni sporazum, smatra Pojskić, to samo djelomično osiguravaju, pa je osnovano pitanje da li su ovi dokumenti, koji su rezultat tripartitnog dogovora Vlade, poslodavaca i Sindikata, pravi odgovor na probleme koje nameće ekonomska kriza, odnosno recesija.

Predloženi Program mjera je dao samo dio odgovora na krizu, ali je njegova glavna mana što je dosta uopćen, deklarativan i ne vide se očekivani efekti tih mjera, smatra Pojskić.

Pojskić ukazuje na još neke moguće ekonomske i druge mjere, među kojima su jači i znatno veći podsticaji izvozu, otkup potraživanja izvoznika prije njegovog roka dospijeća, zatim proširiti i olakšati mogućnosti zaduživanja lokalnih zajednica za investiranje, putem kredita (zaduženje FBiH) osigurati potrebna sredstva za zapošljavanje radnika koji ostanu višak i za novo zapošljavanje.

Dodaje da je potrebno preispitati, odnosno promijeniti neka ranija opredjeljenja oko privatizacije, kao što je privatizacija Telekoma i dr., te omogućiti radnicima da budu sudionici i učesnici u procesu privatizacije te hitno predložiti zakon o radničkom akcionarstvu.

Umjesto načelnih opredjeljenja, navodi Pojskić, u Socijalnom sporazumu treba utvrditi odnos prema važnim pitanjima koja određuju materijalni i socijalni položaj radnika i drugih socijalnih kategorija. Prije svega, treba se odrediti prema zapošljavanju radnika koji će nastati kao višak, kao i novom zapošljavanju.

Vlada treba da se radi povećanja zaposlenosti zaduži i da otvori proces vođenja aktivne politike zapošljavanja pod određenim uvjetima. Trebalo bi u radnom zakonodavstvu predvidjeti da su radnici redovno informirani o mogućem višku i da, u skladu s Evropskom socijalnom poveljom, budu konsultovani o načinu i uvjetima rješavanja viška, navodi Pojskić.

Također, potrebno je što prije uvesti načelo da radnici putem svojih predstavnika učestvuju u organima upravljanja preduzećima u zavisnosti od broja zaposlenih radnika, kao što je slučaj u zemljama zapadne demokratije( Njemačka, Francuska, Slovenija i dr.).

"Očekujem da ćete ove i druge slične primjedbe, sugestije i prijedloge iznesene na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH uzeti u obzir i kao aneks ugraditi ih u Program mjera za ublažavanje globalne ekonomske krize i unapređenje poslovnog ambijenta i Socijalni sporazum za period 2009.-2010. godine", navodi Pojskić u pismu Federalnoj vladi, saopćeno je iz Centra za informiranje SDPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: