Slika se popravlja
547

Mjere dale rezultate: Ohrabrujuće brojke o stanju pandemije u Sarajevu

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Situacija sa brojem novozaraženih u Kantonu Sarajevo, sudeći prema podacima posljednjih nekoliko dana, popravlja se, a danas je prisustvo koronavirusa potvrđeno kod 190 osoba, dok se u istom periodu oporavilo 276 pacijenata.

Kako nam je rekao Arman Šarkić, član Kriznog štaba KS, ove brojke su pokazatelj da su postojeće mjere urodile plodom, što znači, kako saznajemo, da uz pomno praćenje stanja na terenu uskoro može doći do njihovih dodatnih relaksacija.

"Kako se vidi iz tabele 50 posto je manje pozitivnih u istom uzorku u odnosu na vrhunac pandemije od 21. marta gdje je bilo više od od 800 dnevno. Već nekoliko dana zaredom broj je pao na oko 180 - 190. Od 1. aprila linearno je smanjen pritisak na zdravstveni sistem, u smislu prvih pregleda u Covid ambulantama, broju testiranja na drive in punktovima. Incidenca je sa 1.200 pala na 324. Na drive in punkt kod mosta Suade i Olge, recimo, dolazilo je više od 300 vozila dnevno, a sada dolazi oko 120 dnevno, znači cifre su bolje u svim parametrima. Ovo znači da relaksacija mjera ide uz pomno praćenje stanja na terenu", kazao je Šarkić.

Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo donijela je jučer odluku o ublažavanju mjera. Popuštanje restriktivnih mjera stupit će na snagu od ponedjeljka, 12. aprila, a novost je odluka da kafići i restorani mogu usluživati goste u otvorenim baštama i na terasama.

Također, dozvolit će se rad i teretanama, ali samo za individualne treninge, te bazenima i sportskim centrima samo za profesionalce odnosno takmičare.