Nastala zabuna
10

Mjere Crne Gore za prelazak granice: Ovo je pojašnjenje "pozitivnog serološkog testa"

A. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon što je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti Crne Gore objavilo novu odluku o tome ko može i uz kakve uvjete preći granicu usljedile su određene nejasnoće kod građana susjednih zemalja.
Naime, Nacionalno koordinaciono tijelo objavilo je da rezidenti Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije kao i državljani Crne Gore koji su boravili u navedenim državama mogu ući u Crnu Goru uz sljedeće uslov:
  • Da posjeduju negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom.

Budući da je ova formulacija kod serološkog testa zbunila određenih broj građana koji su se obratili i našoj redakciji potrebno je objasniti šta zapravo utvrđuju serološki testovi.

Ovaj test, najnovije generacije i visoke pouzdanosti, a koji se može raditi i u BiH otkriva prisutnost i IgG antitijela laboratorijskom analitičkom metodom.

Naime, serološki testovi ne služe za dijagnostiku aktivne infekcije SARS CoV-2 virusom, već kao nadopuna dijagnostičkom PCR-testu.

Tako ovim serološkim testom možete provjeriti je li uzrok bolesti sa simptomima gripe koju ste preboljeli u 2019. godini bio novi koronavirus i jeste li uopće bili u kontaktu s virusom za vrijeme pandemije.

Ako ste preboljeli COVID-19 i imate negativan dijagnostički test, pozitivan rezultat ovog serološkog testa znači da ste stekli otpornost (imunitet) na virus. Iz toga razloga je formulacija "pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus dobijen serološkim testom" ispravna.

Inače, Crna Gora je od ponoći otvorila granice građanima još pet zemalja. Tako u ovu državu od ponoći mogu ući da i rezidenti iz SAD-a, Srbije, Kosova, Albanije i Sjeverne Makedonije uz PCR ili ELISA (serološki) test.