{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mizerni rezultati rada Parlamenta i Vlade FBiH

S
22.9.2010. u 15:37
0
3
Mizerni rezultati rada Parlamenta i Vlade FBiH
0
Mizerni rezultati rada Parlamenta i Vlade FBiH
Parlament i Vlada Federacije BiH u proteklom četvorogodišnjem periodu ostvarili su katastrofalne i mizerne rezultate, navodi se u izvještaju Centra civilnih inicijativa (CCI).
"Parlament u cijelom mandatnom periodu nije realizovao čak 83 posto svojih četvorogodišnjih obaveza, a Vlada je realizovala 53 posto planiranih", pokazuju podaci CCI.

Nefunkcionalnost i nekoordinacija u radu Vlade i Parlamenta FBiH prisutna ja i u kontinuitetu od formiranja koalicione vlasti. Od 361 zakona koji je planiran programima Vlade u protekle četiri godine utvrđeno je njih 146, a Parlament je taj broj prepolovio.

Konsultant za monitoring rada Vlade FBiH Denis Felić istakao je da je čak predhodni saziv Vlade (2002-2006. godina) u mnogim segmentima nadmašio u efikasnost aktuelnog saziva, da je održao više sjednica, donio više zakona, "a radio za mnogo manje para".

"Građani FBiH su samo na konto neto plate, toplog obroka, odvojenog života i troškove smještaja, rad ministara i premijera Vlade FBiH za ovaj mandat platili više od 3.500.000 KM", rekao je Felić na današnjoj konferenciji za novinare CCI-ija.

Konsultant za monitoring Parlamenta FBiH Mersad Avdić rekao je da je ova institucija prema stepenu realizacije svojih programskih obaveza najnefikasnija institucija u vlasti BiH.

"Parlament je tokom četiri godine aktuelnog mandata usvojio samo 160 zakona, parlamentarci su radili laganom dinamikom ne pokazujući nikakavu opterećenost svojim lošim rezultatima i namjeru da ih pojačanim intezitetom poprave", obrazložio je Avdić.

U CCI-iju su istakli da je indolentan odnos prema najznačajnijim problemima građana, uz hroničnu neefikasnost Vlade i Parlamenta FBiH, jedan od glavnih uzročnika i generatora krize u Federaciji.

Ova organizacija poziva građane da izađu na izbore i da dobro paze kome daju svoj glas, jer se od 166 sadašnjih članova federalnog Parlamenta na predstojećim izborima nije kandidovalo samo 22.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: