{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mizerni rezultati rada Parlamenta i Vlade FBiH

S
22.9.2010. u 15:37
0
3
Mizerni rezultati rada Parlamenta i Vlade FBiH
0
Mizerni rezultati rada Parlamenta i Vlade FBiH
Parlament i Vlada Federacije BiH u proteklom četvorogodišnjem periodu ostvarili su katastrofalne i mizerne rezultate, navodi se u izvještaju Centra civilnih inicijativa (CCI).
"Parlament u cijelom mandatnom periodu nije realizovao čak 83 posto svojih četvorogodišnjih obaveza, a Vlada je realizovala 53 posto planiranih", pokazuju podaci CCI.

Nefunkcionalnost i nekoordinacija u radu Vlade i Parlamenta FBiH prisutna ja i u kontinuitetu od formiranja koalicione vlasti. Od 361 zakona koji je planiran programima Vlade u protekle četiri godine utvrđeno je njih 146, a Parlament je taj broj prepolovio.

Konsultant za monitoring rada Vlade FBiH Denis Felić istakao je da je čak predhodni saziv Vlade (2002-2006. godina) u mnogim segmentima nadmašio u efikasnost aktuelnog saziva, da je održao više sjednica, donio više zakona, "a radio za mnogo manje para".

"Građani FBiH su samo na konto neto plate, toplog obroka, odvojenog života i troškove smještaja, rad ministara i premijera Vlade FBiH za ovaj mandat platili više od 3.500.000 KM", rekao je Felić na današnjoj konferenciji za novinare CCI-ija.

Konsultant za monitoring Parlamenta FBiH Mersad Avdić rekao je da je ova institucija prema stepenu realizacije svojih programskih obaveza najnefikasnija institucija u vlasti BiH.

"Parlament je tokom četiri godine aktuelnog mandata usvojio samo 160 zakona, parlamentarci su radili laganom dinamikom ne pokazujući nikakavu opterećenost svojim lošim rezultatima i namjeru da ih pojačanim intezitetom poprave", obrazložio je Avdić.

U CCI-iju su istakli da je indolentan odnos prema najznačajnijim problemima građana, uz hroničnu neefikasnost Vlade i Parlamenta FBiH, jedan od glavnih uzročnika i generatora krize u Federaciji.

Ova organizacija poziva građane da izađu na izbore i da dobro paze kome daju svoj glas, jer se od 166 sadašnjih članova federalnog Parlamenta na predstojećim izborima nije kandidovalo samo 22.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: