Sud BiH
0

Mitroviću smanjena kazna sa 38 na 28 godina zatvora

Sarajevo-x.com
Ispitujući prvostepenu presudu od 29. jula 2008. kojom je optuženi Petar Mitrović oglašen krivim za krivično djelo genocid i osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju 38 godina, Apelaciono vijeće Suda BiH drugostepenom presudom osudilo ga je na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju 28 godina.

Apelaciono vijeće je, u okvirima žalbenih navoda, djelomično uvažilo žalbu branilaca optuženog Mitrovića pa je prvostepenu presudu preinačilo u pravnoj ocjeni i pravnoj kvalifikaciji djela, nalazeći da je optuženi ubijanjem pripadnika skupine Bošnjaka pomogao da se ista djelomično istrijebi kao nacionalna, etnička i vjerska skupina, čime je počinio krivično djelo genocid, što se na kraju odrazilo i na izrečenu kaznu, saopćeno je iz Suda BiH.

Za postupajuće vijeće nije sporno da je u Srebrenici u julu 1995. godine počinjen genocid. To krivično djelo, zbog svoje prirode nije mogao izvršiti samo jedan čovjek, već je moralo obuhvatiti aktivno djelovanje više osoba, od kojih je svaka imala svoju ulogu, navedeno je u saopćenju.