Vijeće ministara BiH
0

Mitrović: Za sat-dva ćemo pokušati riješiti da Hrvatska ne zaustavlja kamione na pet bh. granica

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović je nakon današnje sjednice Vijeća ministara kazao da su u stalnom kontaktu s hrvatskim vlastima kako bi se riješio problem prekategorizacije pet graničnih prijelaza.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske je donijelo pravilnik kojim se preko graničnih prijelaza Gornji Brgat, Maljevac, Strmica, Vinjani Gornji i Gunja zabranjuje prolazak teretnih vozila preko 7,5 tona ili 14 metara. To je izazvalo negodovanje zbog potencijalnog utjecaja na protok robe, a nakon sjednice Vijeća ministara BiH, resorni ministar Mitrović je kazao da je odluka donesena jednostrano te da BiH nije bila obaviještena, a samim tim nisu mogli na vrijeme ni reagovati, da ne dođe do obustave prometa.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju podrazumijeva donošenje određenih pravnih akata između dvije države na osnovu zajedničkih odluka. U ovoj odluci to nije bio slučaj", rekao je Mitrović.

Naglašava da je u stalnoj komunikaciji s hrvatskim ministrom Olegom Butkovićem, od kojeg ima obećanja da će ovaj problem koji je donošenjem pravilnika stvoren bh. prijevoznicima biti riješen.

"U narednih sat-dva imam uvjeravanja da će biti riješeno, nijedan kamion koji bude išao neće biti zaustavljen niti će imati sankcije. Radimo dok se ne riješi problem. Očekujem potvrdu i od prijevoznika, čekam da jave, da vidimo da li će moći proći ili ne", kazao je.

Ističe da mu je obećano da će problem biti kratkotrajno riješen, ali i da će biti poduzeti određeni koraci koji bi omogućili tranzit robe preko ovih graničnih prijelaza.

Na kraju, naglašava da Bosna i Hercegovina ima mehanizme kojim će se odbraniti od nefer odluka Hrvatske, ali nije naveo koje mehanizme i na koji način ih planira iskoristiti.