Sarajevo
0

Mitropolit Nikolaj se susreo sa Mujezinovićem

FENA
Mitropolit dabrobosanski Nikolaj primio je danas u svojoj rezidenciji u zgradi Mitropolije u Sarajevu predsjednika Vlade Federacije BiH Mustafu Mujezinovića, saopćeno je iz Mitropolije dabobosanske.

Mitropolit Nikolaj zahvalio je premijeru Mujezinoviću na posjeti i čestitao mu na izboru za predsjednika Vlade FBiH, izrazivši očekivanja da će učiniti mnogo više na rješavanju nagomilanih problema na dobrobit sva tri naroda u BiH.

Mitropolit je upoznao Mujezinovića sa problemom nevraćanja imovine Srpske pravoslavne crkve, posebno zgrade Bogoslovije, u kojoj je sada smješten Ekonomski fakultet.

Ukazao je i na činjenicu da i Islamska zajednica u BiH u Sarajevu ima svoj fakultet, Katolička crkva dvije visokoškolske ustanove, a SPC nijednu, dodajući da se stalno govori da su svi ravnopravni.

  • Od imovine nam se ništa ne vraća i zbog toga smo zabrinuti, naglasio je vladika Nikolaj i istakao da predstavnici vlasti gotovo nikako pojedinačno ne razgovaraju sa crkvama i vjerskim zajednicama o njihovim problemima.

Mujezinović je naveo da je saglasan da pitanje vraćanja imovine, tako i zgrade Bogoslovije, treba rješavati i da svako treba da dobije što je njegovo, ali da za to treba dosta sredstava i da je potrebno napraviti planove.

On je naveo da će u planovima buduće strategije Vlade FBiH biti uvršteno i pitanje vraćanja zgrade Bogoslovije u Sarajevu.

Mitropolit Nikolaj upoznao je gosta i sa ostalim problemima sa kojima se susreće SPC na teritoriji Mitropolije dabrobosanske.