BiH
0

Mitropolit Nikolaj osveštao hram svetog proroka Ilije

FENA
Mitropolit dabrobosanski Nikolaj danas je, na Lazarevu subotu, obavio osvećenje hrama Svetog proroka Ilije u Ilijašu, i služio Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje četiri sveštenika i jednog đakona Mitropolije dabrobosanske.

Mitropolit Nikolaj je u prigodnoj besjedi podsjetio da je hram obnovljen zahvaljujući Bogu, dobrotvorima i velikim zalaganjem sveštenika Predraga Masala.

Poručio je da obnova hrama treba da bude nastavljena i dalje i da to ne znači mnogo samo za pravoslavne vjernike koji su se vratili u ovaj kraj nego i za to mjesto i sve koji u njemu žive.

Nikolaj je podsjetio Srbe povratnike u Ilijaš da im je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada su se odlučili da odu sa svojih ognjišta, savjetovao da to ne čine i da ga nisu poslušali, a da su kasnije govorili da je bio u pravu.

„Bilo gdje da odete vi ste tuđinci, a na svom ognjištu ste svoji“, naglasio je.

Mitropolit Nikolaj je istakao da posljednji rat u BiH nikome nije trebao i da je mnogo života otišlo, a hramova i bogomolja uništeno.

„Oni koji su kidisali na te hramove i bogomolje u BiH ratovali su protiv Boga“ – rekao je Nikolaj.

Mitropolit Nikolaj, koji je pričestio vjernike, rekao im je da se postom i molitvom približavamo najvećem prazniku, prazniku nad praznicima – Vaskrsenju Hristovom.

„Trebamo da budemo učenici i sljedbenici Hristovi, a to možemo samo ako budemo živjeli po Jevanđelju“, poručio je mitropolit Nikolaj.

Sveštenik Masal izjavio je za Informativnu službu Mitropolije dabrobosanske da su dosadašnji radovi na obnovi hrama Svetog proroka Ilije u Ilijašu koštali oko 65.000 KM od kojih je polovinu obezbjedila Federacija BiH, a polovina je sakupljena od priloga pravoslavnih vjernika porijeklom sa ovog prostora.

On je naveo da je još potrebno oko 30.000 KM za izgradnju ikonostasa.

Hram Svetog proroka Ilije u Ilijašu građen je od 1879. do 1881. godine.

Poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1996. godine, kada su ti prostori, koji su do tada bili u sastavu Republike Srpske, pripali FBiH, Bošnjaci su uoči Vidovdana zapalili hram usljed ćega je uništena njegova unutrašnjost, uključujući i ikonostas, saopćeno je iz Informativne službe Mitropolije dabrobosanske.