Božićna liturgija
53

Mitropolit Hrizostom: Gdje nema ljubavi i dobre volje, vladaju poroci, egoizam i sebičnosti

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je jutros u Sabornom Hramu rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu božićnu liturgiju.

"Pošaljimo poruku svima i svakome da je Hristos Bogomladenac – mir Božiji među nama. Gdje nema ljubavi i dobre volje, vladaju poroci egoizam, sebičnosti i isljučivosti", poručio je u besjedi mitropolit Hrizostom.

On je naglasio da čovjek, nažalost, uvijek ima potrebu da pretpostavlja svoj egoizam božanskoj dobroti i njegovoj ljubavi.

"Neka Bog danas blagoslovi sve nas kako bi mogli razmjeti tajnu rođenja Bogomladenca Hrista. Ovaj praznik podsjeća nas na njegovo krajnje smirenje i uniženje, na ljubav i dobru volju prema svima i svakome. Danas slavimo tajnu ovog velikog praznika", rekao je mitropolit dabrobosanski.

Mitropolit Hrizostom je naglasio da je uistinu tajna ovaploćenje i rođenje Sina Božijeg najveća tajna koja je bila skrivena od postojanja svijeta.

"Bog postade čovjek! Bog koji je apslolutan i vječan postade vidljiv i opipljiv za ljude i gle kao jedan od svih nas rođenih od žene. Kako je to moguće, pitali su se i anđeli na nebesima, ali i sama Presveta Bogorodica. Sveti apostol Jovan otkriva nam tu tajnu riječima – Bog tako zavolje svijet da je sina svojeg jednorodnoga dao – da svaki koji vjeruje u njega ne pogine nego da ima život vječni", rekao je mitropolit dabrobosanski.

Mitropolit Hrizostom je pozdravio i uzoritog kardinla vrhbosanske nadbiskupije Vinka Puljića koji je prisustvovao Božićnoj arhijerejskoj liturgiji, ambasadora Srbije u BiH Stanimira Vukićevića i predstavnike vlasti.