BiH
1.3k

Mitropolit crnogorski Mihailo: Svaki kamen i svaka stopa u Srebrenici svjedoci su genocida

Piše: N. N.
Poglavar crnogorske pravoslavne crkve mitropolit i vladika Mihailo, koji je ranije posjetio Memorijalni centar u Potočarima, danas se prisutnima na komemoraciji obratio pismom u kojem je rekao da je cilj genocida bio razgrađivanje Bosne.

Vladika Mihailo je istaknuo težinu zločina nad nedužnim Srebreničanima samo zato što su se rodili pod znakom polumjeseca.

"Svi koji se na ovom prostoru osjećamo ljudima nosimo to breme zla na svojim plećima i molimo se Svevišnjem da se više nikada ne ponovi takav genocid kakav savremeni svijet nije vidio od Drugog svjetskog rata. Tragove tog užasa, nedostojnog svakog bića koji se smatra čovjekom, moramo učiniti javnim cijelom svijetu, a onima koji ga poriču moramo poručiti da svaki kamen, svaka stopa zemlje u Srebrenici svjedoče o zlu koje se dogodilo prije 21 godinu. To je bio zločinački juriš na Bosnu kakvu znamo, Bosnu dobrih ljudi, nezavisno od njihove vjere. Zato se mi danas poklanjamo nevinim žrtvama koje su stradale da bi se Bosna razgradila", istakao je u pismu koje je pročitano na početku komemoracije.

Potočari simboliziraju odnos svjetske civilizacije prema zločinu genocida koji neće dozvoliti da se genocid ponovi i Bosna razgradi po mjeri zločinaca koji su genocid osmislili, dodao je vladika Mihailo.

"Ja vam u svoje lično ime i u ime crnogorske pravoslavne crkve poručujem da budete dostojanstveni u svom bolu za vašim najmilijima, a zločince će Gospod nagraditi prema zaslugama. Vaše je da u ime ljudskosti oprostite, ali nikad ne zaboravite", poručio je na kraju.