Manji odziv od očekivanog
128

Miting "Srpska te zove" u Banjoj Luci: Prisustvuju hiljade ljudi i dio političkog vrha Srbije

N. V.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Miting "Srpska te zove" u Banjoj Luci održan je danas na Trgu Krajine, a cilj vlasti u Republici Srpskoj je unificirati stavove srpskog naroda o genocidu u Srebrenici, a što dolazi kao reakcija na najavljeno usvajanje rezolucije u UN-u, koje su već podržale brojne evropske zemlje.
Mitingu je prethodila sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen izvještaj koji negira genocid u Srebrenici, kao i zaključci, koje su podržali svi zastupnici, u kojem se relativizira ovaj strašni zločin, ali poziva i na ostavku Zlatka Lagumdžije, ambasadora BiH u UN-u.

Skup je počeo himnom "Moja Republika", a političari su do bine ispraćeni uz aplauz. Ubrzo su počeli govori, u kojima su vrijeđani bošnjački političari, negiran je genocid, a veličana je ruska agresija na Ukrajinu. Obratili su se Darko Banjac, Milica Đurđević Stamenkovski, Nenad Stevandić, Ana Brnabić, Petar Đokić, Željka Cvijanović, Milorad Dodik.

Zajedno s političkim vrhom entiteta, došli su i zvaničnici iz Srbije poput predsjednice Skupštine Srbije Ane Brnabić, bivšeg ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, predsjednice Srpske stranke Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski, ministra za rad i boračka pitanja Nikole Selakovića.

Na trgu su prisutne hiljade ljudi, koji su došli iz brojnih gradova Republike Srpske, ali i Srbije, sudeći prema autobusima, koje je moguće vidjeti na ulicama Banje Luke. Pojedini sa sobom nose zastave entiteta, Srbije i Rusije, kao i fotografije ubijene srpske djece iz prethodnog rata. U masi se može vidjeti i fotografija ratnog zločinca Ratka Mladića.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je održao govor, koji je naišao na odobravanje među prisutnima. On je odmah na početku govora, po ko zna koji put, negirao da je u Srebrenici počinjen genocid, a zatim je nastavio s porukama o tome da će RS jednog dana biti u Srbiji ili samostalna država.

Osim toga, on je u naboju priče o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koja treba biti usvojena u UN-u kazao da "Srebrenica pripada RS-u" i "ne stidimo se Srebrenice", a prisutnima je poručio da svaku priču o rezoluciji ignorišu, da ne čitaju o tome i da se ne brinu jer ona neće biti uvrštena u udžbenike.

Ponovio je i prijetnju da će se BiH raspasti usvajanjem rezolucije, a izrazio je nadu da će Donald Trump pobijediti u SAD-u, kako bi se promijenila politika te zemlje prema njemu.